Сградите на Младежкия дом и Журналиста“ са обявени за продан

...
Сградите на Младежкия дом и Журналиста“ са обявени за продан
Коментари Харесай

ЧСИ продава знакови сгради на Смолян заради дълг

Сградите на Младежкия дом и „ Журналиста “ са оповестени за обмен от частен правосъден реализатор по взимане на консорциум „ Светлина “ от община Смолян. Върху двата парцела е наложена забрана. И двете здания са знакови за Смолян - Младежкият дом е на основния бул. против Съдебната палата, а „ Журналиста “ е на площада на Стария център в града.  

Младежкият дом  е оценен на 502 480 лв.. Сградата на клуб „ Журналист “, където в предишното се е помещавал Градският съвет, е разграничена на два обекта. Първият етаж с 9 пространства, кулоар и тоалетни се продава за 238 320 лв.. Другият обект са два етажа с общо 12 офиса, оценени на 478 864 лева Общата стойност на парцелите е 1 219 664 лева Първата обмен ще се състои на 17 май тази година.

Продажбите от ЧСИ се правят поради дълг на общината към консорциума „ Светлина “, на компаниите „ Скаб “ и „ Елмаз “. Договорът посред им е с название „ Ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурното осветяване на територията на Община Смолян “. Той е подписан на 4 януари 2008 година за период от 5 години.  

По думите на кмета на Смолян Николай Мелемов, тогава всеки месец са се плащали неверни 12 600 лева абонаментна такса за поддръжка, което прави непотребен разход на общо 756 000 лева за петте години на контракта. Отделно се е плащало за ремонтно-възстановителни работи.

Първият контракт с консорциум „ Светлина “ е за 2 253 168 лева Малко по-късно същия месец е подписан спомагателен договор за 132 260 лева Двата контракта са общо за 2 385 428 лева

А по предходен контракт на общината със „ СД Лайтинг “ е осъществен ремонт на уличното осветяване от ул. „ Първи май “ до ул. „ Тракия “ в гр. Смолян по план на Министерството на стопанската система за 2,4 млн. лева По него са сменени 3729 осветителни тела, 2767 конзоли, 32 касети, 20 780 м кабели. Поставени са 71 нови стълба. Изградена е система за автоматизирано, адаптивно ръководство на уличното осветяване с централна контролно-управляваща станция и са сложени 83 касети със сегментен контролер.

Тоест за интервала 29.09.2009 година - 29.09.2011 година цялата сменена кабелна мрежа от над 20 км, както и всички нови осветителни детайли са били в гаранционен период и са се поддържали от „ Димов Къмпани ” ЕООД. И за тяхното обслужване, поддръжка и ремонт не е следвало да се заплаща и абонаментна такса, каквато се е плащала.

„ При встъпването ми в служба намираме дълг към консорциум „ Светлина “ на стойност 713 041 лева Неизвършени заплащания от 01.01.2009 година С изключение на едно неуместно заплащане - на 4 ноември 2011 година Това е малко преди да встъпя в служба, когато за един ден е подадена докладна за осъществяване на ремонтни действия и е платена сумата от 47 173 лв., както и 12 523 лева такса. Започнахме инспекция за осъществяването на този необикновен контракт и открихме редица несъответствия - имаме да даваме доста пари, само че не се знае защо. Има сякаш свалени лампи, само че непредадени. Има сякаш промяна на лампи, само че от Енергото не е желано прекъсване на електричеството. Има дори „ положен “ 3000 метра кабел, само че няма позволение от проектант. Не са изготвяни протоколи за ежеседмичен обход на осветлението. Няма документи, от които да се види, че някъде е имало повреда. Няма документи за отстранени повреди и разстройства, за чието премахване не се изисква профилирана техника. Получихме информация оттогава и в този момент настоящи кметове на обитаеми места, че лампи не са сменяни, а е регистрирана промяната им. От всички тези нередности, които открихме, стигнахме до извода, че общината де факто не дължи цялата поискана сума от консорциума. Забележете, заплащанията не са осъществявани от ръководството, което е сключило двата контракта. Ръководството на консорциума не е предявило настояванията си пред същото това ръководство, а чак когато аз и екипът ми встъпваме в служба. Направихме опити за съглашение. На базата на нередностите, които открихме, предложихме 30% рабат от претендираната сума. Отсрещната страна се съгласи едвам на 10%. Но ние бяхме уверени в правотата си и по тази причина пристъпихме към преустановяване на контракта “, изясни Мелемов.

След преустановяване на контракта общината назначава двама души, които да сменят лампите при нужда. Купува вишка. И още първите месеци на брифинг Мелемов съобщи, че са плащани доста непотребни пари.

След това консорциумът стартира поредност правосъдни каузи против общината.

„ Ние разчитахме на правдивост. Бяхме уверени, че причините ни са задоволително състоятелни и ще я реализираме. Но за жалост не стана по този начин. И не сме първата община в България, която не е получила заслужено решение “, разяснява градоначалникът.

Първото изгубено от общината дело, формирано отчасти по фактури от 2009 година и проформи от 2010 година, е за 267 053 лева главница, които дружно с лихви и такси, в т. ч. адвокатски и за частен правосъден реализатор, набъбват на 445 000 лева

Тогава ЧСИ запорира колите на общинската администрация, парцел зад хотел „ Смолян “ в центъра на регионалния град и в с. Момчиловци, както и жилища с настанени в тях обществено слаби лица. Вследствие ЧСИ събра локални налози и такси от юридически лица - длъжници на общината. Извърши продажби на 3 автомобила, както и на парцела от 5000 кв. м под хотел „ Смолян “.

Младежкият дом и „ Журналиста “ в този момент се продават от ЧСИ поради второто изгубено дело, по което общината е наказана да заплати 844 500 лева То е висящо пред Върховния съд, само че са запорирани освен двете здания, а и заплащанията на 34 огромни данъкоплатци към общината.   

За дълг от 844 500 лева по неприключило дело на общината са запорирани парцели и предстоящи доходи за 4-5 млн. лева, разясняват от общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР