Сграда в центъра на Варна, която е архитектурен паметник, ще

...
Сграда в центъра на Варна, която е архитектурен паметник, ще
Коментари Харесай

За да разширят улица във Варна, ще местят ценна сграда

Сграда в центъра на Варна, която е архитектурен монумент, ще бъде преместена, с цел да се разшири улица. Имотът се намира на „ Александър Рачински ” в правата сред булевардите „ Съборни ” и „ Ген. Колев ”, където общината има намерение да построи още едно платно с две ленти. Това ще наложи да бъдат отчуждени четири парцела, върху които има построени шест здания.

В момента там придвижването се прави в двете посоки единствено в едната лента, като в посока към „ Генерал Колев ” могат да минават единствено рейсове на градския превоз и коли със специфичен режим.

Разширението на улица „ Александър Рачински ” е замислено още преди към половин век. Общинската администрация има желание да го реализира в този момент, с цел да се разтовари трафикът в центъра на града, изясни основният проектант на Варна Виктор Бузев.

„ Сградата, която е архитектурен монумент ще бъде преместена в същия двор, само че с дълбочина към 30-35 метра. Тя не е огромна, само че е в доста тежко положение. Моето мнение, че тя би трябвало да бъде преизградена, като се вградят всички детайли, които могат да бъдат отстранени от нея – парапетите от ковано желязо, металните решетки на оградата, порти, вътрешната дървена стълба. Общината е съсобственик на постройката с физическо лице ”, съобщи Бузев.

Съветниците от комисията по архитектура към Общинския съвет във Варна дадоха единодушието за правене на Подробен организационен проект на права. След като той бъде приключен, ще стане ясно и какъв брой средства ще са нужни за отчуждителните процедури.

На днешното си съвещание съветниците от комисията по архитектура одобриха и плана за Подробен организационен проект на парка в квартал „ Аспарухово ”. Той обгръща територия от близо 47 хектара. В парка ще има детски кътове, спортни стадиони, атракционни обекти.

„ Допустимата компактност на застрояване ще е 1 %. Грубо казано, на 1 дка може да има 10 кв. м. РЗП. Това са елемнетни, които всеки един парк би трябвало да има – толаетни, пространства за стопанисване на техниката за култивиране на зелените площи и ифраструктура за поддръжката на парка. За никакво друго строителство не може да става дума ”, увери Виктор Бузев.

„ Дали по нея могат да се движат коли и до каква степен могат да стигат – това може да бъде доста елементарно регламентирано. Част от трасето може да бъде заградено или може да има профилиран надзор на достъпа посредством чипове или бариери. Ако още веднъж се получи безредица в бъдеще, организацията може да се регламентира с наредби и заповеди ”, добави още Бузев. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР