Сгодините сякаш все по-рано и по-рано започва излъчването на коледните

...
Сгодините сякаш все по-рано и по-рано започва излъчването на коледните
Коментари Харесай

Стрес и тревожност по празниците: Ето как да ги избегнем

Сгодините като че ли все по-рано и по-рано стартира излъчването на коледните реклами по малкия екран. Бързащи хора по заснежени пътища в коледната нощ, дълго чаканата прегръдка, когато стигнат вкъщи, отваряне на грижливо опаковани дарове край елхата.

Едва ли има човек, който да не се вълнува от хубостта на тези благи гледки, представяйки си по какъв начин самичък ще ги изпита напълно скоро.

Даваме ли си сметка обаче за цената, която плащаме, с цел да изживеем тези мигове?

Поне един път сте попадали в обстановка, в която не знаете по какъв начин и по кое време ще се приберете за празниците, не можете да изберете подарък за околните си или просто нямате финансовата опция да ги зарадвате по метода, по който бихте желали.

Всичко това са мотиви, които могат да бъдат причина за генериране на повече стрес и напрежение по празниците, въпреки и да не го осъзнавате.

„ В годините на моята процедура, в действителност означавам, че по времето на тези продължителни почивни дни някои хора се изправят пред съществени проблеми в тяхното семейство и след празниците стартират да търсят професионалната помощ за тяхното разрешаване “, споделя за vesti.bg Ирина Недялкова, магистър психолог, хипнотерапевт и специализант в когнитивно-поведенческа психотерапия.

Правете дребни жестове, изпълнени с любов

За втора поредна година ще посрещнем Коледа по време на пандемия и прецизни ограничения по отношение на груповите празненства, извършването на покупки в огромни търговски обекти и така нататък

„ Наистина, обстановката, в която посрещаме празниците, постанова избрани ограничавания - по-сложни са пътуванията, празнуванията в огромни компании, на по-различни места “, отбелязва Недялкова.

Както се споделя просто погледнете от положителната страна. Много бизнеси развиха извънредно бързо опциите си за предложение на артикули и услуги онлайн. Това ви дава опция да си починете от следващата година на навалица и многочасово циркулиране по огромните молове или търговски вериги в търсене на съвършения подарък.

Вместо това използвайте времето, с цел да помислете какво не сте си споделили или създали с околните през отминаващата година.

„ Нахранете си душата с построяването на по-добри връзки със своите близки, света до вас и самия себе си - общувайте, споделяйте, интересувайте се, вглеждайте се в своите близки, в себе си. Премахнете самотата, обидите, студенината – правете дребни жестове, изпълнени с любов и се радвайте на всеки добър жест, насочен към вас “, поучава още психологът.

Чувството за самотност също връхлита хиляди хора точно с приближаване на фамилния християнски празник. Според Недялкова самотата по празниците е въпрос на духовната настройка и ценностна ориентировка.

Хората, които толерират повече материалното, са склонни да се преуморят от подготовка за посрещане на празника, а по-късно нямат предпочитание за празнуване.

„ И противоположното, в случай че помним за духовния смисъл на идните празници, ще се постараем да създадем в себе си и околните настроението и желанието да бъдем дружно, а оттова и материалните добринки и вкуснотийки, направени дружно и с обич “, акцентира Недялкова.

Ами децата?

В свят на обилие и многообразие – храни, питиета, играчки и облекла от целия свят, се появява и въпросът по какъв начин Коледа се отразява на децата. Свикнаха ли да получават по доста и да имат от всичко? Какво се случва, когато не получат това, което желаят?

„ Не всички деца си показват Коледа като Черен петък - зависи от възпитанието “, разяснява още психологът и добавя „ Тези, които са научени, че консумирането е по-приятно от съзиданието, в действителност се разочароват. За другите, по-скоро, животът продължава да тече в естественото русло. Те си имат най-важното за тях – вниманието и обичта на своите близки, времето, което прекарват дружно и в общи занимания “.

Няма по-голям подарък от направено положително

Често се случва да се вглеждаме и отдаваме прекомерно доста време за неща, които нямат изключително значение. Достатъчно ли е украсата у дома, какво да облека за празничната вечеря? Да, все значими неща за поддържане на положителния коледен дух и позитивното ви въодушевление, само че празникът ще е празник и без тях.

„ Науката потвърждава, че най-вече ендорфини, или хармони на щастието, произвеждаме когато оказваме помощ, когато се усещаме нужни. И не забравяйте, че го вършиме за себе си, а не за благодарността на другите “, припомня още Недялкова. Не инцидентно споделят, че когато правиш положително и получаваш.

Коледа е освен елхата, украсата, подаръците и трапезата. Една добра дума, един благ жест към чужд ще ви накарат да се отърсите от напрежението и проблемите, а най-големият подарък ще бъде щастието, което ще видите отсреща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР