Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на

...
Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на
Коментари Харесай

НАП: Сезонните работници, които не започват друга работа след лятото, трябва да плащат здравните си осигуровки сами

Сезонните служащи, които не стартират друга работа след привършване на летния сезон или се записват на трудовата борса без право на обезщетение, би трябвало да заплащат здравните си осигуровки сами, припомнят от Националната организация по приходите, представени от TVN.bg.

Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. За задачата сезонните служащи, както и безработните, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Това може да стане електронно, посредством Портала за е-услуги, налични с личен идентификационен код /ПИК/ на Национална агенция за приходите или дипломиран електронен автограф /КЕП/, на място в офис на приходната организация, както и по пощата посредством лицензиран пощенски оператор. Декларация Образец 7 се подава до 25-то число на месеца, идващ месеца, от който е зародило задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права се възвръщат от датата на възнаграждение на всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Физическите лица могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите без данни за здравно обезпечаване, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите, която е със свободен достъп в е-портала на приходната организация.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да вършат 7 дни в седмицата, 24 часа дневно на телефон: 0700 18 700 /на цена, според цената на съответния оператор/.

Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН и дата на раждане посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР