Сезонът, в който голямата цел от последните няколко години бе

...
Сезонът, в който голямата цел от последните няколко години бе
Коментари Харесай

Паметният сезон на Виктория Томова


Сезонът, в който огромната цел от последните няколко години бе изпълнена. След дълги лутания на ръба на топ 100, Виктория Томова най-сетне прекрачи през него през 2022 година. Макар преди неколкократно да бе на победа от това достижение, то като че ли докача своя верен миг – в този момент наподобява единствено като началото, а не като последна цел и е съпроводено от аргументирана поръчка за по-големи триумфи.

Първата ни ракета непрекъснато подобряваше представянето си през миналите месеци и освен заигра постоянно на WTA равнище, само че и съумя да построи образ на корта, с който да покаже, че принадлежи точно там.
Сезон 2022 Ранкинг Баланс Финали
Виктория Томова 90 39/31 2

Добави повече експанзия към играта си и стартира все по-често да нарушава дългите разигравания от дъното на корта с търсене на завършващи удари. Като комбинираме това с към този момент построената ѝ умела отбранителна игра, напредъкът в ранглистата е логически.

Томова приключва годината като №90 в света, като сезонът ѝ на трева надмина упованията на мнозина . Първо пристигна успеха над международната №37 Шелби Роджърс и четвъртфиналът на WTA 500 шампионата в Ийстборн, а след него и Уимблъдън.

Макар и къс, престоят ѝ в All England Club бе следващият насърчителен знак. В първи кръг отстрани някогашната №20 Дария Савил, след което се показа изцяло почтено против тогавашната №5 в света Мария Сакари. В огромни интервали от мача Вики бе равностойна на съперничката си, само че мощта от дъното на корта и сервисът изведоха гъркинята напред. Подсечените топки и навременните къси на Томова обаче безспорно накараха една от най-хубавите състезателки в Тура да се потруди.

Силните резултати продължиха и в идващите седмици, освен това на разнообразни настилки. Първо пристигна полуфиналът в Бостад (WTA 125) на клей, а при започване на август и полуфиналът в Гроджиск Мазовецки (ITF 100k) на хард, който ѝ подсигурява и дебютът измежду първите 100.

Общо за годината първата ни ракета доближи два финала, към които могат да се прибавят още два четвърт и два полуфинала.
Топ 100 победи Турнир Резултат
№100 Диан Пари WTA 250 Монтерей, първи кръг 6-4 6-0
№96 Астра Шарма WTA 1000 Индиън Уелс, втори
квалификационен кръг
6-4 6-1
№69 Варвара Грачева WTA 125 Валенсия, втори кръг 0-6 6-3 6-1
№37 Шелби Роджърс WTA 500 Ийстборн, втори кръг 4-6 6-3 6-2
№98 Дария Савил Уимбълдън, първи кръг 7-5 3-6 7-5
№75 Жасмин Паолини WTA 125 Будапеща, първи кръг 4-6 6-0 6-2
№99 Джулия Грабер WTA 125 Будапеща, втори кръг 3-6 6-1 7-5

Развитието на 27-годишната българка не бе инцидентно. През 2022 тя съумя да прекара повече време в подготовка в академията Good to Great в Швеция, където работи с доста положителни експерти, в това число Майкъл Тилстрьом, който е бил част от екипите на Григор Димитров, Гаел Монфис и Мария Сакари. Същевременно тя постави старания да усъвършенства и душeвността си, което бе видно от множеството обрати, които реализира на корта – през сегашния сезон стартира работа с психолог в България:

„ Смятам, че това също оказа огромно въздействие за превъзмогването на тази психическа преграда за топ 100, “ сподели тя пред „ Тенискафе “ по-рано през декември. „ Наблягаме на разнообразни типове техники, които ти работят успокояващо преди и по време на мач – както се тренира физически, с мозъка е същата работа. “

В изявлението с нас тя обясни какво ѝ е помогнало да реализира това израстване в играта си и добави, че когато си сложи цел, рано или късно съумява да я реализира. А идната към този момент е ясна:

„ Първо желая да мина към 80-тицата и, несъмнено, топ 50 ми е задачата за другата година, няма по какъв начин. Доста сложна цел, само че считам, че не е непостижима. “

А пътят към нея стартира на 30 декември на United Cup с мач против към този момент позната съперничка – Мария Сакари.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР