Сезон 2018/2019 г. започва като естествено продължение на предхождащия го

...
Сезон 2018/2019 г. започва като естествено продължение на предхождащия го
Коментари Харесай

Софийската опера с приоритет към млади таланти

Сезон 2018/2019 година стартира като естествено продължение на предхождащия го динамичен и донесъл на театъра и на националната оперна просвета нови креативен върхове и интернационално самопризнание. Операта на Любомир Пипков "Янините девет братя " бе показана в Москва, дружно с балета "Корсар " и тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга ". Преди това се състоя гостуването на Софийската опера в Германия, родината на композитора, и показване пред немската и интернационална аудитория на най-трудната в творчеството му за интерпретация тетралогия на "Пръстенът ".
Доказателство за доверието и интереса към Софийската опера е към този момент създаденият "оперен туризъм " с наличие на фенове от целия свят. Те идват особено както за Вагнеровия фестивал в София и за "Опера на върховете " в Белоградчик през юли, по този начин и през целия сезон за постоянните представления в репертоарната стратегия. Софийската опера беше определена от международната организация "Опера Европа " да бъде хазаин на интернационален конгрес, който събра експерти по бизнес и финанси, човешки запаси, маркетинг и връзки, техника и произвеждане. Повече от 100 представители на оперни театри от целия свят участваха на спектакли, в това число на премиерата на "Янините девет братя " от Пипков и рядко изпълняваната "Лакме " от Делиб.
Нова, забавна и привличаща репертоарна стратегия с благосъстояние от композиторски стилове и столетия предлага сезон 2018/2019. Операта подтиква развиването и дава късмет на млади гении - нови гласове за оперната сцена, разкриване на територии за среща с млада аудитория, художествени търсения на разнообразни места за спектакли навън, създавани в еднороден синтез на исторически и естествени дадености с върхове на оперната и балетната драматургия, само че интерпретирана по нов метод и за нов живот на шедьоврите на българската и международната класика, вложение в планове и усъвършенствания в материалната база, блян към ефикасен маркетинг и връзки за още по-голямо разрастване социално-културната роля и задания на Софийската опера - ето с каква голяма отговорност и задания сме възнамерявали програмата си в новия сезон, показват от института.
Международната активност в паралел с националната е друго доказателство за сериозните задължения и престиж на Софийската опера и балет. Още при започване на сезона се реализира седмото посещение на театъра в Япония с две постановки на "Кармен " и Турандот ", а също и гастрол на балетната натрупа в Гърция. Разнообразната и ориентирана към друга публика и ползи художествено-творческа активност се осъществя на няколко подиуми: огромна, дребна камерна, залата за среща с най-младата аудитория - бебоците със своите родители, двете подиуми в парка на Военната академия, крепостта в подножието на Белоградчишките скали и пещерата "Магура ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР