Сеймът на Полша гласува поправки в закона за абортите, чиято

...
Сеймът на Полша гласува поправки в закона за абортите, чиято
Коментари Харесай

Полските законодатели ще работят по 4 законопроекта за абортите

Сеймът на Полша гласоподава ремонти в закона за абортите, чиято либерализация беше едно от най-важните обещания на ръководещите партии. Въпреки съвсем цялостната възбрана на абортите в Полша, както сигнализираха деятели, абортът беше, е и ще бъде нужен и ще се прави в Полша и в чужбина.

 
Ние поддържаме 130 дами да създадат аборт всеки ден, повече от 100 вземат хапчета за аборт в дома си, нормално поръчани от интернет. Някои пътуват в чужбина, тъй като са в 12-ата седмица от бременността и би трябвало да отидат в клиника в чужбина. Подкрепяме тези дами финансово. Като мрежа „ Аборт без граници “ сме похарчили над 11 милиона евро в последните години.
Кинга Желинска – представител на организацията „ Аборти Дрийм тийм “

Четирите законодателни предложенията бяха импортирани в Народното събрание, както и предложение за отменяне на 4-те. Всички ще бъдат прегледани.

 
Днес е алегоричен ден, ден на пробив, ден, който нашите дъщери и внучки ще запомнят – случи се нещо, което беше съвсем невероятно в продължение на 30 години. След 23 опита да измененията нашите закони за абортите, всички, хвърлени в кошчето още на първо четене, през днешния ден ние успяхме.
Ева Шадлер – народен представител от „ Трети път/2050 “

Депутати от консервативната съпротива показаха противоречие с утвърдените текстове.

 
Гласувах срещу всеки от четирите законопроекта, защото те са несъвместими с полската конституция. По тази причина би трябвало да бъдат отхвърлени.
Кшищоф Шчуски – народен представител от „ Право и правдивост “

Активисти, които от години се борят за либерализиране на законите, предизвестяват, че борбата не е извоювана.

 
Това е първата борба, която спечелихме, само че ни предстоят още доста. Има доста работа за извършване в парламентарната комисия, би трябвало да забележим кои хора ще бъдат назначени в нея. Те ще работят по-нататък по законопроектите. Бих споделила, че това е лъч вяра, само че сме надалеч от крайната победа.
Антонина Левандовска – ФЕДЕРА
Гласуването за започване на спор за либерализирането на правото на аборт в Полша съответствува с поддръжката на Европейския парламент за включването на аборта в Хартата на главните права. 
Магдалена Ходовник – сътрудник на Euronews 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР