Сейф ал Ислам, синът на либийския диктатор Муамар Кадафи, който

...
Сейф ал Ислам, синът на либийския диктатор Муамар Кадафи, който
Коментари Харесай

Синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, се кандидатира за президент на Либия

Сейф ал Ислам, синът на либийския деспот Муамар Кадафи, който беше свален от власт преди 10 години, през днешния ден се кандидатира за президентските избори в Либия, планувани за декември, оповестиха международните организации.

Сейф ал Ислам е внесъл документите за кандидатурата си в офиса на Висшата изборна комисия в град Себха в Южна Либия, оповестяват либийски малките екрани. В либийски обществени мрежи се появиха фотоси на Сейф ал Ислам, депозиращ документите за кандидатурата си.

Изборите за парламент и президент на Либия бяха планувани за 24 декември. За провеждането им беше нужна нова законодателна база. Парламентът одобри съответните закони, само че либийският Държавен съвет сподели, че тези нормативни актове са в прорез със съглашението за излизане от политическата рецесия в страната, контрактувано сред противопоставящите се фракции.

В закона за президентските избори Държавният съвет не хареса наредбата, даваща право на военни също да се кандидатират, което проправя пътя за фелдмаршал Халифа Хафтар, считан за мощния човек на либийския изток.

На конференцията за Либия в Париж в петък участниците се оповестиха за производство на изборите по този начин както е планувано на 24 декември. Те се договориха и за налагане на наказания за всеки, който попречи на вота.

Кандидатурата на Сейф ал Ислам Кадафи може да разсъни у някои либийци носталгия по ерата преди 2011 година, когато подкрепян от НАТО протест смъкна Муамар Кадафи от власт, след което последва десетилетие на безпорядък и принуждение в страната, отбелязва Ройтерс.

Но ерата на Кадафи е запомнена от мнозина либийци и като епоха на корав авторитаризъм. Освен това Сейф ал Ислам и други фигури от остарелия режим, които биха възнамерявали кандидатиране, са били токова дълго време отвън властта, че може за тях да се окаже мъчно да активизират нужната поддръжка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР