„Севилският бръснар“ от Джоакино Росини е второто премиерно заглавие в

...
„Севилският бръснар“ от Джоакино Росини е второто премиерно заглавие в
Коментари Харесай

Премиера на „Севилският бръснар“ от Росини в OPERA OPEN 2021...

„ Севилският бръснар “ от Джоакино Росини е второто премиерно заглавие в програмата на OPERA OPEN 2021 на Античния спектакъл. Спектакълът на Опера Пловдив с диригент Павел Балев и режисьор доцент Нина Найденова е на 26 юни от 21 часа. Сърцата на феновете ще са в плен на харизматичния Хулиан Енао Гонзалес, с кариера във виенския оперен спектакъл Theater an der Wien, а усмивките - обезпечени от многостранния гений на баритона с интернационална кариера Кирил Манолов. Останалите функции се извършват от солистите Вера Гиргинова, Евгений Арабаджиев, Александър Носиков, Август Методиев и Елена Чавдарова – Иса.

„ Севилският бръснар “ е една от най-известните комични опери в света, а рефренът „ Фигаро! Фигаро! Фигаро! “ от дълго време се е трансформирал в обичан на милиони фенове. Музиката на Росини с лекост следва сюжетната линия и носи в себе си комизъм, които маестро Балев акцентира с финес при работата си със солистите и оркестъра. Режисьорът Нина Найденова с мигане изследва известния откъс " Глупостта и суетата вървят ръка за ръка “ на Пиер дьо Бомарше - създател на пиесата " Севилският бръснар ". Оригиналните й постановъчни решения и изненади за публиката укрепват заложената ирония в либретото и носят в себе си директни препратки към актуалната политическа сцена. Костюмите и маските на художника Николина Костова – Богданова и хореографията на Боряна Сечанова подчертават ярката характерност на всички облици. Хорът, управителен музикално от Драгомир Йосифов, има предоставени разнородни артистични задания, които допълват хумористичния резултат на постановката.



Сценографът Елица Георгиева придвижва публиката в Севиля като преобразява цялостен един бранш на Античния спектакъл в портокалова горичка. Декорът е осъществен взаимно със Софийската опера и балет.

Билетите за „ Севилският бръснар “ бяха изчерпани още месец преди премиерата, което е доказателство високото художествено равнище на спектаклите на Опера Пловдив. Спектакълът ще се играе „ на бис “ на 27.08, когато централните функции ще се извършват от Свилен Николов, Александър Баранов и Светлана Иванова.

OPERA OPEN 2021 е част от стратегия „ Наследство “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР