Северното сияние или още Аурора Бореалис (Aurora Borealis) е един

...
Северното сияние или още Аурора Бореалис (Aurora Borealis) е един
Коментари Харесай

Предвестник на злото и смъртта или новото начало: Какво знаем за Северното сияние

Северното зарево или още Аурора Бореалис (Aurora Borealis) е един от най–красивите, странни и омагьосващи естествени явления, които съществуват на нашата планета.

Всеки, който го е видял, е същински щастливец, тъй като сиянието е просто зашеметяващо, като че ли идва от напълно различен свят и кой знае, може и по този начин да е.

За сиянието има доста митове и легенди, които са безпределно забавни, само че има и напълно правдоподобно и научно пояснение за него.

Откъде идва името на северното зарево и какво значи то?

Северното зарево носи своето красиво има Аурора Бореалис още от 1619 година обещано му от Галилео Галилей, който за първи път разказва този хубав естествен феномен. Ученият не инцидентно избира тъкмо това име. В превод Аурора (Aurora) е римската богиня на зората, а Бореалис (Borealis) е гръцки термин за северен вятър.

Какво съставлява Северното зарево?

За това естествено събитие си има изцяло разумно пояснение, само че доста от северните нации (като викингите) вярвали, че това са велики мъже, препускащи на коне през небето.

Други имат вяра, че сиянието осветява пътя на мъртвите души към отвъдния свят. По своята същина сиянието е оптическо събитие, което се получава в резултат на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Освен северно има и южно зарево, което се назовава Aurora Australis.

Учените споделят, че полярните сияния пораждат на височина сред 90 и 130 километра над земната повърхнина. Както към този момент загатнах, повода за това събитие е активността на Слънцето или така наречен „ безоблачен вятър “. Взаимодействието му с магнитното поле на Земята води до този хубав феномен, който се следи на двата полюса, тъй като там магнитното поле е най–силно.

Кои са най–подходящите места за наблюдаване на Аурора Бореалис

За страдание, не на всички места по света може да се следи този баснословен танц на светлините. Има избрани места, от които може да се види Аурора Бореалис в целия му искра. Ето и някои от тях:
Исландия
Едни от най-хубавите сияния могат да се видят от планината Киркхуфелл, която се намира на западното крайбрежие. Ако явлението е доста мощно, даже споделят, че се вижда от предградията на столицата Рейкявик. От края на месец август до началото на април е най–добрият интервал за наблюдаване на сиянието.
Феърбанкс, Аляска
Това място е ситуирано на едвам два градуса под Северния полярен кръг, и се води най-хубавото място в Съединени американски щати за наблюдение на Северното зарево. Отново най–подходящият интервал е от август до април.
Йелоунайф, Канада
Канада е едно от най–подходящите места за наблюдаване на сиянието, тъй като е много на север, също така най–северните ѝ елементи нямат съвсем никакво светлинно замърсяване, което би попречило на сиянието да се види. В този град даже се провеждат екскурзии за наблюдаване на Аурора Бореалис, както и разнообразни действия и просветителни занимания свързани с него.
Норвегия
Най–подходящите места за наблюдаване са Трьомсо, островите Лофотен и по-отдалечените градове Алта, Нордкап и Киркенес.
Швеция и Финландия
Почти всеки по–северен град в тези страни е подобаващ за гледане на Аурора Бореалис. Най–удачното време да извършите това тук е в интервала от средата на месец септември до края на месец март.
Гренландия
Тук парадоксът е, че в случай че сте прекомерно на север, няма да го видите, тъй като въпреки всичко сиянието се появява на избрана географска широчина, по тази причина, в случай че смятате да се насладите на хубостта му, то направете го от някой от по–южните градове на Гренландия.

Легенди и легенди за Аурора Бореалис

Макар че в наши дни всеки знае, че си има изцяло разумно научно пояснение за сиянието, за него в предишното е имало доста предания, които стигат до нас под формата на легенди и митове.
Древните римляни вярвали, че то е предвестител на новия ден, на новото начало и вярата.Скандинавците считали, че това са велики бойци, които препускат на своите коне към някоя славна борба.Японците пък предричали шанс, благополучие и благоденствие на всеки, който види с очите си сиянието.Има места, на които считали, че Аурора Бореалис е предвестител на злото и гибелта.Някои нации от Европа свързват сиянието с идна война, други с чума, а други - с жестока и насилствена гибел.Древните китайци вярвали, че тази приказна приказност от светлини в действителност е огънят, който бълват дорбите и неприятните дракони в жестока борба.В Исландия свързват сиянието с раждането на нов живот, на нов ден и ново начало за хората и света като цяло.
Интересни обстоятелства за Северното зарево:
Никога не се повтаря картината, която сиянието прожектира, постоянно е различна;Хората неправилно считат, че сиянието се „ появява “, то си е постоянно там, просто при избрана светлина и условия в атмосферата става видимо;Различните цветове на Аурора Бореалис се появяват при другите типове газови частици. Бледо жълто-зелено е най-често срещаният цвят, следван от розов и примес от алено и зелено. Свидетелите на чисто синя светлина са доста редки, както и на чисто червена;На други планети също има сходни сияния. Астрономите са документирали такива на Сатурн, Уран, Нептун и Юпитер;Малко прочут факт е, че първата фотография на Северното зарево е от 5 януари 1892 година Направена е от Ото Рудолф Мартин Брендел и е оповестена пет години по-късно в списание „ The Century ”.
Още от създателя:

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР