Северното рибарско пристанище в Несебър ще бъде модернизирано по начин,

...
Северното рибарско пристанище в Несебър ще бъде модернизирано по начин,
Коментари Харесай

Специален проект за опазване на подводното археологическо богатство в Несебър

Северното рибарско пристанище в Несебър ще бъде осъвременено по метод, който опазва намиращата се под вода археология.

Старият град Несебър е в листата на ЮНЕСКО на паметниците на Световното културно завещание. Причината не е единствено в това, което може да видят нашите очи, само че и неговата акватория, която крие доста история

„ От северната страна на несебърския полуостров по неговото продължение са открити остатъци от крепостните уреди под вода. Днес те са под пътната инфраструктура. От източната и южната страна те още могат да бъдат видени “, споделя Найден Прахов, шеф на Център по подводна археология - Созопол

„ Нашата задача е да установим дали в акваторията, която ще е обект на реорганизация и на създаване на това пристанище и където ще бъдат сложени 36 доста огромни котви те по някакъв метод ще обиден културното завещание. Една от задачите ни беше да установим дали има недвижими културни монументи. Части от потъналия град. Това, което виждаме към този момент е, че няма такива архитектурни структури “, разяснява Прахов.

„ Пътят беше доста дълъг и той продължи няколко години, тъй като Несебър е град под егидата на ЮНЕСКО - международно културно завещание и всички режими, които работят тук са малко по-особени. Всеки един план тук в Несебър минава през по-особени съгласувания и инспекции “, споделя Галина Бабева, шеф „ Европейски планове - Община Несебър “.

„ Най-генералната смяна ще бъде в това, че първо ще бъде изчистено дъното и акваторията на пристанището от ненужните и наслагваните материали. След това ще има разставени понтони, които ще бъдат захранени с ток и вода. По този метод ще се усили броят на лодкостоянките и надлежно защитния вълнолом, който ще спре ветровете от север, северозапад “, споделя шефът на общинското пристанище Яни Янулов.

„ Най-голямото предизвикателство беше оборудванията да бъдат по този начин планувани и изпълнени по този начин, че да не застрашат международната полезност. Да не застрашим морското дъно или артефактите, които може да се намират някъде в акваторията на Несебър “, добавя Бабаева.

„ Този план се проектираше повече от 10 години. Първият въпрос е за какво този план беше необходим. Бих споделил, че Несебър имаше злощастието да се лиши от много по-доброто си пристанище, което е от южната страна на полуострова, където е обичайното пристанище на града, което се трансформира в яхтено пристанище, където риболовците и локалните хора бяха, само че се трансферираха на север, където не е най-хубавото място. Този план се забави доста, тъй като, както всички знаят, Несебър е един от обектите, които България е заявила и е утвърден като част от международното културно завещание “, споделя Калин Димитров от Центъра за подводна археология - Созопол.

„ Целта на инфраструктурата, с изключение на да я направи съвременна и конкурентноспособна, ние да създадем инфраструктура под формата на продажба на риба, шокови ледогенератори, която само и единствено да е в помощ на локалния риболовен занаят. Те риболовците са огромни чешити? Те са чешити, само че ние ги обичаме и плана е грижа към тях “, споделя Галина Бабаева.

„ Навсякъде където се построяват хидротехнически уреди и където имаме данни за археологически данни наоколо или тук-там където не са правени изследвания, ние вършим превантивни проучвания, избавителни археологически проучвания, с цел да установим дали тези хидросъоръжения ще обиден културните полезности под вода “, добавя Найден Прахов.

Тези земи са част от античния свят. Опазването на артефактите е обща задача. Обща задача е да градим нашето бъдеще. В случая тук имаме един добър образец.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР