Северномакедонският Медена земя е документален филм, дело на Тамара Колевска

...
Северномакедонският Медена земя е документален филм, дело на Тамара Колевска
Коментари Харесай

"Медена земя" - повече за македонския филм, номиниран за "Оскар"

Северномакедонският " Медена земя " е документален филм, дело на Тамара Колевска и Любомир Стефанов. Той към този момент има три награди от фестивала " Сънденс ", а през днешния ден стигна до финала на премиите " Оскар " в категория " Международен пълнометражен филм ".

" Медена земя " споделя историята на Хатидже Мурадова - една от последните пчеларки в село Бекирлия. Филмът е сниман в продължение на три години и създателите му са събрали над 400 часа материал.

Според ревю във в. " Ню Йорк таймс " той споделя " сюрреалистична, само че трогателна история за човешката битка, постояннство, връзките с другите хора и с Майката природа ". Гай Лодж в ревю за " Варайъти " отбелязва, че " Като се стартира от меда, всичко в този филм е органично ". Британският " Таймс " написа, че " Макар да стартира като медитация върху компликациите и ритъма на селския живот, филмът се трансформира в нещо по-интимно ". " Атлантик " го назовава " рядко срещан документален филм за природата, който е и надълбоко персонален ". " Чувствителността както към човешките грижи, по този начин и към удивителната хубост на природата трансформира " Медена земя " в изключително занимателен документален филм. "

Ревютата в агрегатора Rotten Tomatoes му дават 99% утвърждение и междинен рейтинг от 8.36/10. В " Метакритик " лентата има 86 от 100 вероятни точки въз основа на 26 ревюта.

За какво се споделя

" Хатидже Мурадова живее с болната си майка в село без улици, електричество и течаща вода. Тя е последната жена от жанр македонски пчелари, преживяваща като събира мед от диви пчели, който продава в най-близкия град - единствено на четири часа вървене. " Така основателите на кино лентата разказват историята на уеб страницата му.

Животът на Хатидже обаче се трансформира, когато наоколо се нанася номадско семейство със седем шумни деца и домашни животни. Тя се сближава с тях и ги научава по какъв начин да събират мед, само че скоро бащата в фамилията - Хюсеин, взема решение да загърби нейните способи в желанието си да печели повече пари. Макар че новите съседи са избавление от изолацията и самотата, те заплашват препитанието на Хатидже.

Кои са основателите

Любо Стефанов е роден през 1975 година в Скопие и има над 20 години в опит в документирането на проблемите на природата. Работил е за организации на Организация на обединените нации, Euronatur, Swisscontact. Познат е с документалните си филми " Шумните съседи " от 2005 година и " Ябълковото езеро " от 2017 година

Тамара Котевска е родена в Прилеп през 1993 година Тя има пет години опит в снимане на документалистика и нереалност като режисьор на свободна процедура.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР