Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е един от най-младите държавни

...
Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е един от най-младите държавни
Коментари Харесай

Ким Чен Ун разполага с абсолютна власт и с водородна бомба, за да я упражнява

Севернокорейският началник Ким Чен Ун е един от най-младите държавни глави в света. Но има безспорна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата.

Неделният тест, когато наподобява бе тествана мощна атомна бомба, бележи нов стадий в неуморната акция на севернокорейския водач да трансформира страната си в нуклеарна мощ - безапелационна и плашеща.

Междувременно той подценява напълно всички предизвестия на интернационалната общественост, икономическите наказания и войнствените закани на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна мощ.
Когато наследява татко си Ким Чен Ир в края на декември 2011 година, Ким Чен Ун е най-малко на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценят като човек уязвим и некомпетентен, предразположен на операции от страна на вишестоящи.

Но той бързо съумява да се потвърди - смазва безпощадно всяко противоречие, в това число на най-високо ниво, заемайки в това време нападателна и провокационна позиция по отношение на интернационалната общественост.

През 2013 година подрежда изтезанието на авторитетния си чичо Джан Сон-тхек, упрекнат в измяна. Дълго време го подозират, че е провел зрелищното ликвидиране на своя полубрат Ким Чен Нам в Малайзия през февруари.

Показва и податливост към отдалечаване от Китай - единствения мощен съдружник на Пхенян, с отхвърли да се отклони от поетия курс към въоръжаване, намерено охулен от Пекин. И към момента не е посетил прилежащата страна, с цел да беседва с президента Си Цзинпин.

След гибелта на татко му наблюдаващите чакат, че младият водач ще потърси опора в група авторитетни сподвижници.

Жан-Клод ван Дам

Скоро обаче трансформират мнението си, тъй като Ким Чен Ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да съставлява опасност.

След изтезанието на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 година Ким Чен Ун застава отпред на новосъздадения Държавен съвет, преобладаващ над всички останали управляващи в КНДР, и по този начин затвърждава абсолютния си надзор върху системата.

Ким е наследник на третата брачна половинка на татко си, Ко Йон Хи - корейска танцьорка, родена в Япония, умряла от рак на гърдата съгласно известия от 2004 година

Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат вуйна му по майчина линия Ко Йон-сук и нейният брачен партньор.

Училищният личен състав и приятелите му, които съгласно печата не са знаели, че той е член на севернокорейската ръководеща фамилия, са запазили загатна за едно страхливо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам.

В изявление за " Вашингтон пост " Ко Йон Сук, избягала през 1998 година в Съединени американски щати, го разказва като експлозивен юноша, незадоволително търпелив.

И огромен почитател на баскетбола - до такава степен, че съгласно вуйна му се случвало да спи с топката.

Денис Родман, тогавашната звезда на " Чикаго Булс ", нееднократно посещава Пхенян и е измежду западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким.

Династията

Ким Чен Ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, само че се появява на публични места едвам от 2008 година, откакто татко му претърпява мозъчно-съдов случай. Тогава режимът форсира приготовленията за идващото онаследяване на престола.

Навремето Ким Чен Ир е подготвян напълно намерено да поеме държавното кормило десетилетия преди гибелта на татко му, създателя на КНДР Ким Ир Сен, умрял през 1994 година

Въпреки неналичието на опит Ким Чен Ун се демонстрира податлив да продължи дипломацията на неуспеха, водена от татко му и дядо му - да основава поредност от рецесии, като провокира повдигане на залозите и предизвика интернационалната общественост да отговори.

Ким Ир Сен към момента е обожествяван в Северна Корея и внукът му очевидно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и метода му на говорене, даже неговия почерк.

В същото време се разграничава от спорното завещание на татко си, при чието ръководство страховит апетит убива стотици хиляди, а може би милиони хора.

Ким е на власт към този момент шест години, само че интернационалната общественост знае малко за него. Той в никакъв случай не е бил на публично посещаване в чужбина.

За брака му се разбра едвам през юли 2012 година, когато бяха оповестени фотоси на млада жена - И Сол Джу, съпътстваща водача на публични прояви.

Южнокорейският щемпел заяви наскоро, че при започване на годината двойката се е сдобила с трето дете.

БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР