Севернокорейските медии разпространиха снимки на лидера Ким Чен-ун на бял

...
Севернокорейските медии разпространиха снимки на лидера Ким Чен-ун на бял
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Севернокорейските медии разпространиха фотоси на водача Ким Чен-ун на бял кон в свещената планина Пекту. Според анализатори това може да е знак, че той скоро ще направи значимо известие

1 милиарда лева е бюджетният остатък месец преди края на годината, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. Салдото за 2019 година е планувано на минус от съвсем 2.5 милиарда лева.Досегашният зам.-министър на образованието Деница Сачева стана министър на труда и обществената политика на мястото на Бисер Петков, чиято оставка бе поискана от премиера предишния петък поради " насъбрани във времето учредения ". При гласуването в Народното събрание Сачева бе подкрепена от едвам 114 души, 106 бяха " срещу " и трима - въздържали се, като с изключение на опозицията от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи против нея гласоподаваха и депутатите от " Атака ".

Новоизбраният основен прокурор Иван Гешев не съумя да отговори на въпроси на евродепутати, заложени по време на чуването в Европейския парламент за основаване на обща тактика на Европейски Съюз за битка с корупцията и проведената престъпност, в което участваше и новият европейски прокурор Лаура Кьовеши. Рамона Стругариу (от групата " Обнови Европа ", някогашните либерали, третата по величина политическа мощ в ЕП) попита Гешев за хода на следствията за " Апартаментгейт ", както и за изявленията, че евродепутатът Емил Радев се е опитвал да посредничи за освобождението на арестувания у нас либийски танкер " Бадр ". Клеър Дейли (от Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa), която преди месец бе единственият евродепутат, изказал се против отпадането на мониторинга над България, пък напомни, че страната пaдa в индeĸca зa ĸopyпция. " Πpиcъcтвиeтo нa господин Гeшeв пpeдизвиĸвa cepиoзни пpитecнeния cpeд нac, вĸлючитeлнo и във вpъзĸa cъc cĸaндaлa " Aпapтaмeнтгeйт ", иcĸaмe дa гo чyeм и зa гpyпaтa " Heдoceгaeмитe ". Авторитетът на съвещанието се подрива, в случай че не чуем отговорите на тези въпроси ", съобщи Дейли.

[Прокуратура на РБ]

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Националната здравноосигурителна каса пусна нова система, в която всеки - против ЕГН и малко име, може да направи помесечна информация какви здравни услуги, платени от касата, са записани на негово име за последните пет години. Целта е надзор върху парите на касата, само че доколкото в системата може да се влиза неведнъж, всеки, който знае нечие ЕГН, може да се осведоми за здравния му статус за пет години обратно - амбулаторни прегледи, болничен банкет, визити при ортодонт, медикаменти, платени от НЗОК, което значи, че е хронично болен и други

Свят

Войната на налози и мита сред Съединени американски щати и Франция се задълбочава. Вашингтон предлага мита върху френски артикули за 2.4 милиарда $ в отговор на налагането от Франция на налог върху цифровите доходи на американски тех колоси като Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon. Планът включва спомагателни мита до 100% върху избрани френски артикули, измежду които шампанско, сирена, чанти и козметика. Европейски Съюз ще работи единно срещу заканите за мита върху френски артикули и счита да приложи ответни ограничения, в случай че се стигне до осъществяването им.

Германия изгони двама съветски дипломати поради ликвидиране в Берлин. Двамата чиновници на съветското посолство в Берлин са оповестени за пресона нон грата поради поръчковото ликвидиране на грузинец през август. Русия даде обещание отговор на този " вражески и безпочвен " акт. От самото начало за убийството беше обвинена Русия, която отхвърля да е забъркана. Според сп. Spiegel немските управляващи считат за " съществени " доказателствата за присъединяване на съветската страна.

Премиерът на Малта разгласи, че ще се отдръпна при започване на 2020 година под натиска на митинги след следващите разкрития за убийството през 2017 година на проверяващата журналистка Дафне Галиция

[Reuters]

Турската стопанска система се върна към напредък. Брутният вътрешен артикул е повишен с 0.9% на годишна база през третото тримесечие. Така стопанската система прекъсва три следващи интервала на стесняване след валутната рецесия предходната година. Инфлацията през октомври спада до едноцифрени стойности, а заемите порастват с помощта на намаляването на лихвите от централната банка.

Икономика

Рейтинговата организация Standard&Poor`s увеличи кредитния рейтинг на България с една степен до BBB/A-2 с позитивна вероятност. Така оценката на страната се връща на равнища отпреди банкрута на КТБ. От S&P означават, че напредъкът по присъединението към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) е постоянен и страната е изпълнила уговорките, които пое като авансово изискване. Анализаторите показват още, че българската стопанска система пораства стабилно и без да натрупва нови несъответствия макар слабата външна среда.

Парламентът одобри бюджета на Държавното публично обезпечаване в сряда. Според текстовете земеделските стопани и тютюнопроизводителите ще се обезпечават на 420 лева следващата година, а минималната пенсия става 250 лева от 1 юли, въпреки че в началото заложеният размер по швейцарското предписание за определянето на пенсиите беше 234 лева Минималният застрахователен приход пък се усилва от 1 януари паралелно с минималната работна заплата - от сегашните 560 лева до 610 лева Таванът на осигурителния приход остава 3000 лева

Здравното министерство ще купи медицински хеликоптер за 20 млн. лева с пари от европейската стратегия " Региони в напредък ". Още не е ясно по какъв начин ще се обезпечи издръжката и професионалното обслужване на машината и дали тя ще може да се употребява за избавителни акции в планините, където нуждата е забележителна. Хеликоптерът обаче е значим, защото от юли тази година България не разполага с нито един. Последният хеликоптер-линейка бе благосъстоятелност на частната " Хели ер ", която го продаде това лято в Грузия.

Бизнес

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще прегледа метода, по който софтуерни колоси, измежду които Гугъл и Фейсбук, събират и употребяват големия набор от потребителски данни, с които разполагат, оповестява Financial Times. Вестагер за следващ път изследва практиките на сходни компании, като актуалният проблем е по какъв начин да се управлява въздействието им върху конкуренцията на пазара.

[Reuters] Земеделски производители аплайват с несъществуващи зеленчуци и плодове за дотации. На близо 10% от терените не е имало изобщо годишна продукция или тя е била друга от заявената за приемане на по-високо финансиране. Това са резултатите от инспекциите на място тази година. Годишно България отделя към 75 млн. лева за в допълнение подкрепяне на плодове и зеленчуци отвън директните дотации на повърхност за тези браншове, които идват по линия на Европейски Съюз. Разминаванията са изключително огромни при отглеждани на полето зеленчуци като домати и краставици - повече от 25%.

Fitch намали вероятността по рейтинга на ББР от позитивна на постоянна. Причината е постепенната смяна на структурата на пасива на банката, която залага от ден на ден на финансиране на едро, което не е предоставено или обезпечено от българската страна. Ако банката продължи експанзията си при корпоративните заеми, рейтингът може да бъде свален с една степен от настоящия BBB. Сделки и планове

Корейската Hyundai Electric & Energy Systems Co. възнамерява да се отдръпна от България.
Компанията е част от групата Hyundai Heavy Industries и е притежател на софийския цех за трансформатори " Хюндай хеви индъстрис ко. България " и ще продаде всичките си акции (над 99%) в българското дружество за сумата от 24.5 млн. $ на неназован покупател. Сделката се чака да завърши в края на годината.

" Витоша венчър " получи 35.6 млн. лева от Фонда на фондовете за вложения в стартъпи. Фондът би трябвало да стартира капиталовата си активност до 4 месеца. По време на кандидатстването за ресурса от страна на Фонда на фондовете " Витоша венчър " е показала проект за инвестиция в 14 компании, с които има към този момент готови покупко-продажби за финансиране сред 15 хиляди и 1 млн. евро.

" Телелинк бизнес сървисис груп " ще дебютира на Българската фондова борса през януари. Комисията за финансов контрол (КФН) е одобрила проспекта за листване на IT компанията, излиза наяве от уеб страницата на регулатора. Дружеството съобщи желанието си да листне " до 30% от съществуващите акции " на българската борса още през юли. " Телелинк " предлага решения във връзка с IT инфраструктура, осведомителна отбрана, цифрова промяна, огромни данни и други.

" Лидл България " финансира 22 плана на цивилен организации със 155 хиляди лева Подкрепата идва от самодейността " Ти и Lidl за по-добър живот ", като в това издание е имало 214 оферти от 92 обитаеми места в страната. Всеки от финалистите ще получи до 10 000 лева, с цел да реализира концепцията си. Отличените планове са в сферите на образованието, околната среда, дейния метод на живот, просвета и историческо завещание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР