Севернокорейски държавни медии заговориха за възможността страната им да установи

...
Севернокорейски държавни медии заговориха за възможността страната им да установи
Коментари Харесай

Северна Корея може да изгради нова връзка със САЩ, обявиха медии в Пхенян

Севернокорейски държавни медии заговориха за опцията страната им да " откри нова връзка " със Съединените щати, написа Би Би Си.

Идеята се появява часове преди историческата среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-Ун в Сингапур.

Това е смяна в тона след десетилетия напрежения сред двете страни, само че и след година и половина епизодична замяна на остри реплики сред Тръмп и Ким (макар двамата в никакъв случай да не са водили директен разговор).

" Променящите се потребности на новата епоха "

Обикновено севернокорейските медии не оповестяват " в действително време " за активността на водача и съвсем не са говорили за срещата досега. В официоза на комунистическата партия " Родонг Синмун " обаче се споделя: " Ще създадем нова връзка, с цел да отговорим на изменящите се потребности на новата епоха. "

Изданието прибавя, че ще бъдат обменени " широкообхватни и задълбочени отзиви ", с цел да се откри " дълготраен и кротичък режим на Корейския полуостров, за който се безпокоят всички, в това число въпроси за реализиране на разоръжаването на Корейския полуостров ", написа Би Би Си. Подобно е посланието в англоезичната версия на вестника.

" Дори в случай че дадена страна е имала враждебни връзки с нас в предишното, настройката ни е, че в случай че тази нация почита автономията ни... ще търсим нормализация посредством разговор ", продължава обявата. Северна Корея и Съединените щати механически са във война, а в реториката, употребена от Пхенян за вътрешна приложимост и в послания до интернационалната общественост, Вашингтон всекидневно се показва като зложелател и опасност.

Разговор уединено

От своя страна Тръмп сподели, че има " положително чувство " за идния диалог. В " Туитър " той написа, че усеща " вълнението във въздуха ". Държавният му секретар Майк Помпео пък разгласи, че Вашингтон е подготвен да даде на Пхенян гаранции, че нуклеарното разоръжаване няма да е " нещо, което свършва зле " за режима.

Последни мерки са в ход в Сингапур за утрешната историческа среща сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-Ун. Планирано е тя да стартира с персонален диалог, на който ще участват единствено техните преводачи, съобщи " Асошиейтед прес ", цитирайки неназован американски представител.

След ръкостискането в 9 ч. сутринта локално време (4 ч. българско) Тръмп и Ким ще стартират със своите преводачи първия кръг договаряния, който може да продължи до два часа, след което ще могат да се причислят техните съветници, сподели американският чиновник, поискал анонимност. Американски и севернокорейски представители се срещнаха тази заран в сингапурския хотел " Риц Карлтън ", с цел да обсъдят детайлностите преди утрешната среща сред двамата водачи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР