Северноевропейските страни бързат да се приютят под чадъра на сигурността

...
Северноевропейските страни бързат да се приютят под чадъра на сигурността
Коментари Харесай

Politico: Европа се страхува от Русия - 6 страни обвързаха отбраната си със САЩ само за месец

Северноевропейските страни бързат да се приютят под чадъра на сигурността на Съединени американски щати. Вълната от нови съглашения в региона на защитата сред Вашингтон и съдружниците му в Северна Европа дава опция за ускорено разполагане на американски войски там, което е най-новият отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

 

Кои страни се обвързаха със Съединени американски щати през декември 2023?

 

Новите многогодишни контракти на Щатите с Швеция, Финландия, Дания, Естония, Латвия и Литва, подписани този месец, са сигнал за сериозна смяна, настъпила в границите на НАТО през последните две години. Европейските страни се приготвят за нова епоха на борба с Москва, написа Politico.

 

В основата на всичките шест съглашения за съдействие в региона на защитата и сигурността са насоки за разрешаване на американските войски да работят в съответните страни за подготвителни задачи и облекчение на бюрокрацията за бързото разрастване на личния състав и неговото съоръжение при положение на изключителна обстановка. " Това разрешава на Съединени американски щати да кажат - целият този район е един защитителен район. Как можем да работим дружно - както в планирането, по този начин и в ученията, интервенциите за въздържане? ", проучва Чарли Салониус-Пастернак, водещ откривател във Финландския институт по интернационалните връзки.

 

Агресията на Русия и новият защитителен район

 

След първичното завладяване на Крим от Русия през 2014 година Швеция и Финландия започнаха да организират учения в по-тясно съдействие с НАТО и обособени страни, осигурявайки фактическо наличие на Алианса в Далечния север, каквото преди този момент не е съществувало. Скандинавските страни, дружно с балтийските си съседи на юг, се намират на фронтовата линия, обезпокоително следят балтийските си крайбрежия за съветска интензивност и ще приветстват засиленото наличие на Съединени американски щати.

 

" Основният мотор на всички тези съглашения е нахлуването на Русия, загрижеността за европейската сигурност и нуждата от повече американски сили на изток, изключително в тази ситуация с Финландия ", споделя Макс Бергман, шеф на програмата " Европа, Русия и Евразия " в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, представен от Politico.

 

Заплаха за Финландия

 

Съединени американски щати подписаха последния пакт с Финландия в понеделник. Москва реагира бързо и извика финландския дипломат в Русия, с цел да се оплаче от този ход на Хелзинки. Влизането на Финландия в НАТО през април беше изключително горчиво хапче за Москва, която предпочиташе необвързания статут на страната. Сега Финландия има най-дългата граница на НАТО с Русия, която се простира на 1300 км - от Балтийско море до Арктика.

 

Хелзинки твърди, че Москва предизвиква мигранти от други страни да се пробват да преминат във Финландия, което докара до затварянето на редица пропускателни пунктове от финландска страна. Това е асъдействало за незабавното сключване на съглашение за сигурност със Съединените щати. Финландският министър на защитата Анти Хекянен назова този ход " хибридна интервенция " на Москва за дестабилизиране на Финландия. " Русия употребява всички вероятни принадлежности ", сподели той. Само преди дни диктаторът Владимир Путин разгласи, че Русия ще възроди Ленинградския боен окръг (който от дълго време не съществува), граничещ с Финландия, и ще прати там нови военни елементи. Тези стъпки дадоха нов подтик на разполагането на американски войски на финландска земя.

 

През предходните години Вашингтон към този момент подписа съглашения с Исландия и Норвегия, което значи, че Съединени американски щати разполагат с правна рамка за разполагане на войски във всички страни от северния район на Европа. Скандинавските страни също по този начин имат дълбоки връзки в региона на защитата между тях - всички те са част от Споразумението за съдействие в региона на защитата в Северна Европа, дружно с Исландия и Норвегия. Това е контракт, който отстранява пречките пред помощта в защитата сред страните.

 

Промяна в политиката и на Дания

 

Промените в Европа от 2022 година насам са исторически. Финландия и Швеция освен прекатурнаха десетилетията на неутралитет, само че тази година и Дания приключи дългия си отвод от съдействие в региона на защитата на Европейския съюз. Копенхаген се причисли към съглашението за непрекъснато структурирано съдействие на Европейски Съюз, както и към Европейската организация по защита.

 

Датският министър председател Мете Фредериксен дефинира подписаното във вторник ново 10-годишно съглашение със Съединени американски щати като " пробив за датската защита ". Всъщност политиката на страната от 1953 година насам е да няма бази, нуклеарни бойни глави и съюзническа военна активност на своя територия. След като датските законодатели публично одобрят съглашението със Съединени американски щати, то ще отвори вратата за американско военно наличие във военновъздушните бази в Каруп, Скридструп и Олборг.

 

Прибалтийските републики преподписаха със Съединени американски щати

 

Възпирането и защитата е новият фокус на Европа. Събитието, което в най-голяма степен акцентира това, се организира в Пентагона предишния петък. Литва, Латвия и Естония актуализираха съществуващите съглашения с Вашингтон, с цел да отразят новите проекти за военно разполагане на НАТО, образованието на украински войски и плановете за киберсътрудничество.

 

Туули Дунетон, заместник-министър на отбранителната политика в естонското министерство на защитата, съобщи след подписването, че обновеното съглашение, което е със период на деяние до 2028 година, преглежда " военното наличие на Съединени американски щати в Естония, приноса за развиването на дивизията, съдействието в региона на кибернетичната защита и взаимната защита на балтийските страни ".

 

По-широкият фокус върху разполагането на войски беше емфатичен в понеделник, когато Германия и Литва подписаха исторически контракт за непрекъснато разполагане на 5000 немски военнослужещи в балтийската страна - стъпка, която бе съвсем немислима единствено преди две години. Анна Висландер, която е шеф за Северна Европа в Атлантическия съвет, съобщи, че взети дружно, новите съглашения за защита, които се простират по дължината на Балтийско море, ще основат район, в който има по-силно наличие на Съединени американски щати, " когато става въпрос за ранна реакция, за разузнаване и наблюдаване, с цел да се работи в точния момент и да има опция за въздържане ". " Съюзниците, в това число Съединени американски щати, ще желаят да се движат през границите, а скандинавците ще желаят да работят дружно както във въздуха, по този начин и по суша и море ", добави тя. " За това се приготвяме ".

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР