Северният ледовит океан, известен и като Арктически океан, се затопля

...
Северният ледовит океан, известен и като Арктически океан, се затопля
Коментари Харесай

Арктическият морски лед се топи много по-бързо от очакваното

Северният ледовит океан, прочут и като Арктически океан, се затопля доста по-бързо, в сравнение с предвиждат употребяваните от специалисти на Организация на обединените нации климатични модели, ускорявайки топенето на морския лед, предизвестяват две шведски проучвания, представени от Франс прес. 

Сравнително топлите течения в дълбините на Арктика се оказват по-топли и по-близо до повърхността, в сравнение с специалистите смятаха до момента, влизайки в директен контакт с морския лед и ускорявайки топенето му през зимата, съгласно проучванията на климатолози от университета на Гьотеборг, оповестени в " Списание за климата ". 

Според създателите им новината не е " по никакъв начин добра ". 

Изследователите са сравнили наблюденията си с изчисленията на 14 модела, прегледани от Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени (IPCC), която изготвя главните отчети за климата. 

Авторите на проучванията са стигнали до заключението, че тези модели подценяват ролята на дълбоките води, които идват от Атлантическия океан и циркулират под Арктика.  

" Сигурни сме, че това, което става в Арктика в действителния живот, не се случва, както предвиждат моделите. Прогнозите, които споделя Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени, са малко по-оптимистични. Нещата са по-лоши от плануваното и се случват по-бързо ", пишат откривателите. 

Разминаването сред техните изводи и прогнозите се дължи на неналичието на експедиции и наблюдения на място, означават създателите на проучванията.  

Повърхността на морския лед към този момент е приблизително с 9 % по-малка през зимата и с 48 % през лятото от момента на първите сателитни фотоси през 1979 година, когато дебелината й е намаляла с 66 %, се показва в едно от проучванията.

Още предходната година изследване разкри, че атмосферата на Арктика се е затоплила четири пъти по-бързо, в сравнение с други места през последните четиридесет години, т.е. двойно спрямо моделите на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени.

За разлика от атмосферата, която затопля повърхността на Арктика единствено напролет и лятото, стоплянето на океана предизвиква размразяване на морския лед през цялата година, и изключително през зимата.

Изчезването на морския лед форсира стоплянето вследствие на събитие, наречено " арктическо увеличаване ". Това се случва, когато ледът, който естествено отразява слънчевата топлота, се разтопи в тъмната морска вода, която гълтам повече слънчева радиация и се затопля.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР