Северна Мкаедония не прилага на практика системата от санкции за

...
Северна Мкаедония не прилага на практика системата от санкции за
Коментари Харесай

GREKO: РСМ не прилага европейските препоръки за борба с корупцията

Северна Мкаедония не ползва на процедура системата от наказания за спор на ползи. Глобите не дават отговор на предпоставките за успеваемост, пропорция и възпиращ резултат.

Групата на страните против корупцията разгласи, че Македония е в незадоволително сходство с рекомендациите на Доклада за оценка на петия кръг от оценката в битката с корупцията, който беше признат през юли тази година. Само 13 от съдържащите се в отчета 23 рекомендации са изпълнени приемливо, 9 са изпълнени отчасти, а рекомендацията по отношение на системата за наказания въобще не е изпълнена.

Антикорупционерите обаче считат, че е доста по-важно рекомендациите на GRECO да се ползват на процедура.

„ Предстои да забележим практиката. Не единствено да се изпълнят рекомендациите и да се направи " инспекция " на осъществяването, а да се покаже на процедура дали страната е подготвена да се съобрази законодателно с рекомендациите на GRECO “, споделя членът на антикорупционната комисия Владимир Георгиев.

„ Оценката освен на GRECO, само че и на Европейската комисия е, че законите в страната като цяло са положителни, само че липсва използването и ще кажа, че зависи и от политическата воля, на първо място от управляващите “, сподели Георгиев.

GRECO е антикорупционен мониторингов орган към Съвета на Европа, който от няколко години следи напредъка в битката с корупцията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР