Северна Македония вече е 30-тата членка на НАТО, нейното знаме

...
Северна Македония вече е 30-тата членка на НАТО, нейното знаме
Коментари Харесай

Официално: НАТО вече се състои от 30 държави

 Северна Македония към този момент е 30-тата членка на НАТО, нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел. Това оповестиха в специфични изказвания държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и и генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в " Туитър ", който цитира известие на уеб страницата на НАТО и приветства най-новата членка.

" На 27 март 2020 година Съединени американски щати като депозитар на контракта получиха документа за присъединението на Република Северна Македония към Северноатлантическия контракт, което трансформира Северна Македония в 30-тия съдружник в НАТО, заяви Помпейо.

Днешните известия за югозападната съседка на България са единствено условност. Членството стана допустимо, откакто всички членки на НАТО подписаха протокола за присъединение, а по-късно той мина и през парламентите им за ратификация.

Последната техническа спънка пред участието в НАТО бе гласуването в горната камара на испанския парламент на протокола за участието ѝ. То се забави поради продължителна политическа рецесия в Мадрид, поради двукратни избори за няколко месеца и липса на държавно управление, а по-късно и поради рецесията с ковид.

Членството е реалност над година и половина откакто Северна Македония и Гърция реализираха историческа договорка в разногласието за името. С нея Република Македония добави " Северна " в формалното си име и пое редица отговорности, които помогнаха да се отстрани гръцкото несъгласие върху евроатлантическата интеграция.

Северна Македония към този момент се възползва от членството и от дни употребява система на НАТО за дейности при рецесии (Next-Generation Incident Command System (NICS)), с цел да координира дейностите на институциите за дейности против COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР