Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония. Това

...
Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония. Това
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Предварително знаехме, че са избрали името „Северна Македония“, добро е

Северна Македония е доста по-добро име в сравнение с Илинденска Македония. Това сподели пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„ Първо, България е признала името Република Македония февруари месец 1992 година Македония е географска област и няма по какъв начин да има искания сред прилежащи страни, тъй като е разграничена сред 3, дори 2% се намира в Албания. Името е много по-добро от " Илинденска " , каквото излезе като хрумвания “, разяснява Захариева.

По думите ѝ е реалност, че се акцентира, че това е географското значение на Македония като област. „ Това, което мислим е, че по никакъв метод каквото и да подпишат не би трябвало да води нито до искания териториални, нито до исторически, езикови, малцинства, народи и т. н. Предварително бяхме осведомени за името, за това, на което са се спрели от трите имена. Илинденска Македония сигурно не беше толкоз положително име за България, в случай че не е било концепцията да се подчертае част от общата история, обвързвана с Илинденско-Преображенското въстание “, добави тя и посочи, че има доста работа пред смесената комисия и би трябвало да
оставят историците и другите експерти да работят умерено.

„ Гоце Делчев се е самоопределил какъв е в писмата си. Тогава, когато откриват общите исторически обстоятелства и персони би трябвало да бъде на достоверни документи и исторически източници. Гоце Делчев се е самоопределил самичък в писмата си и то не един път като българин “, сподели още Екатерина Захариева.

Вотът на съмнение на Българска социалистическа партия няма да бъде сполучлив, обединението е стабилна”, разяснява още министърът. „ Всеки един от министрите би трябвало да е подготвен да си тръгне в случай че се смята привършен или министър председателят реши, че не се е справил. За страдание всеки един случай се употребява за политически офанзиви – не беше прелестно нито бягството, нито последвалото ликвидиране на Владимир Пелов, само че промени в системата на Министерство на вътрешните работи се правят”, счита тя.

По мотив признатата и по-късно отхвърлена оставка на обществения министър Бисер Петков , Захариева разяснява, че законът за хората с увреждания е импортиран, като до петък ще се вършат калкулации и оценка дали ще е от изгода на хората с увреждания.

На въпрос дали след края на европейското председателство се готвят рокади във властта, Захариева разяснява, че единствено министър председателят Бойко Борисов може да отговори на този въпрос.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР