Северна Корея ще позволи на своите граждани в чужбина да се върнат у дома, знак за по-нататъшно облекчаване на ограниченията на пандемията

...
СЕУЛ, Южна Корея (AP) - Северна Корея заяви в неделя,
Коментари Харесай

СЕУЛ, Южна Корея (AP) - Северна Корея заяви в неделя, че ще позволи на своите граждани, които остават в чужбина, да се върнат у дома в съответствие с облекчаване на пандемичните ситуации в световен мащаб, тъй като страната бавно облекчава своите драконовски коронавирусни ограничения.

В кратко изявление, разпространено от държавните медии, Държавният щаб за превенция на извънредни епидемии каза, че онези, които се връщат в Северна Корея, ще бъдат поставени под карантина за седмица за „правилно медицинско наблюдение“.

Изявлението не дава подробности. Но анализаторите прогнозираха, че съобщението ще доведе до завръщането на севернокорейски студенти, работници и други, които трябваше да останат в чужбина, най-вече в Китай и Русия, поради пандемията. Работниците са ключов източник на чуждестранни доходи за страната.

Северна Корея забрани туристите, изгони дипломати и силно ограничи граничния трафик и търговия след началото на пандемията. Блокирането допълнително влоши хроничните икономически затруднения на Севера и продоволствената несигурност.

По-рано този месец шпионската агенция на Южна Корея заяви, че Северна Корея се готви да отвори отново постепенно границите си в опит да съживи икономиката си.

Във вторник севернокорейски търговски самолет кацна в Пекин в това, което беше първият такъв търговски международен полет на Севера, за който се знае, че напуска страната от около 3 години и половина. Самолетът се завърна от Пекин по-късно през деня, но не беше известно кой е бил на борда му.

По-рано през август група севернокорейски таекуондисти и официални лица пътуваха по суша до Пекин и след това взеха полет до Казахстан за участие в международно състезание.

Групата от около 80 мъже и жени, облечени в бели анцузи със севернокорейското знаме отпред, бяха видени в залата за заминаващи на международното летище в Пекин. Това беше първият път, когато толкова голяма делегация от Северна Корея направи международно пътуване от началото на пандемията.

Cheong Seong-Chang, анализатор в частния институт Sejong, каза, че връщането на работници от чужбина ще означава загубата на рядък източник на чуждестранна валута за Северна Корея, така че правителството вероятно ще настоява да изпрати други работници, които да ги заменят в Китай и Русия.

Приемането на нови севернокорейски работници би нарушило резолюция на Съвета за сигурност на ООН което изисква държавите-членки да репатрират всички севернокорейски работници от техните територии до края на 2019 г.

Като се има предвид, че Северна Корея възнамерява да постави връщащите се под карантина за една седмица, Чеонг каза, че изглежда малко вероятно Северна Корея да възобнови приема на китайски и други чужденци туристи скоро. Той каза, че се очаква Северна Корея да позволи на чужденци да влязат в страната през следващата година, ако връщането на нейните граждани не предизвика огнища на коронавирус.

През август 2022 г. Северна Корея направи много съмнително твърдение, че е преодоляла Covid-19 пандемия. През следващия месец Северът възобнови товарните влакови услуги с Китай, неговият най-голям търговски партньор и икономически тръбопровод, но голяма част от неговите ограничения за преминаване на границите от физически лица останаха в сила.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР