Северна Корея променя начина, по който води отношенията си с

...
Северна Корея променя начина, по който води отношенията си с
Коментари Харесай

Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга

Северна Корея трансформира метода, по който води връзките си с Южна Корея , въвеждайки промени в политиката и държавните организации, които дейно биха третирали Юга като обособена вражеска страна, обобщава Ройтерс.

Ходовете, които нарушават десетилетната политика, биха могли да накарат външното министерство на Северна Корея да поеме връзките с Юга и евентуално да оказват помощ за оправдаването на потреблението на нуклеарни оръжия против Сеул в бъдеща война , споделиха анализатори.

Откакто Корейската война от 1950-53 година приключи с помирение, а не с контракт, и двете народи имат политики, които  дефинират връзките им по друг метод, а не като сред обособени страни .

Това включва действие на специфични организации и министерства за междукорейските връзки, които не са във функционалностите на техните външни министерства, и разбиране на политики за бъдещо спокойно обединяване, нормално предвиждащо една страна с две системи.

Но в изявление пред своята партия в края на годината предходната седмица севернокорейският водач Ким Чен Ун сподели, че мирното обединяване е невероятно и сподели, че държавното управление ще направи " решителна смяна на политиката " в връзките с " врага ". Той също по този начин.

Промените в политиката биха могли да оказват помощ на Северна Корея да оправдае потреблението на нуклеарни оръжия против Юга, с което тя от ден на ден заплашва през последните години, сподели Хонг Мин, старши откривател в Корейския институт за национално обединяване в Сеул.

" Ако се откажат от мирното обединяване и предефинират Южна Корея като враждебна вражеска страна без дипломатически връзки, несъгласието от потреблението на нуклеарни оръжия против своя народ ще отпадне ", сподели Хонг.
 Северна Корея още веднъж заплаши Юга и Съединени американски щати с военни дейности
Северна Корея още веднъж заплаши Юга и Съединени американски щати с военни дейности

След новогодишното послание на южнокорейкия президент

Отразяване на действителността

Някои наблюдаващи споделят, че декларациите на Северна Корея просто отразяват действителността на две страни с дълбоки разделения и несъответствия.

" През последните години Северна Корея предполагаше, че се движи към фундаментална смяна в политиката на Южна Корея, а пленумът на партията през декември 2023 година освен го удостовери, само че и го формализира ", сподели Рейчъл Минюнг Лий от основания в Съединени американски щати Stimson Center.

Степента на организационните промени не е ясна и някои анализатори споделиха, че защото сходна изразителност отразява по-точно статуквото, е малко евентуално да има огромна смяна в така и така антагонистичните връзки сред двете Кореи.

Предишни интервали на високо напрежение, да вземем за пример по време на " огъня и яростта " от 2016 и 2017 година, също от време на време са били последвани от интервали на задържане и дипломация, в това число по време на срещите на върха през 2018 година и 2019 година сред Ким и президентите на Южна Корея и Съединените щати.

" Северна Корея в отчета си за резултатите от партийната пленарна среща сподели, че няма да ни преглежда като сътрудник за помиряване и обединяване, само че истината е, че тя в никакъв случай не е упорствала откровено за тях ", сподели чиновник от министерството на обединяването на Юга, който се занимава с връзките със Севера, в изказване в сряда.

Министър на външните работи

Отделът на Обединения фронт (ООФ) на Работническата партия на Корея обичайно е претрупан с връзките с Юга, в това число събиране на разследваща информация и пропагандни старания.

Но даже в случай че договарянията се възобновят някой ден, известието евентуално значи, че външният министър Чое Сон Хуей, умел посланик, ще бъде този, който ще следи връзките с Юга, сподели Майкъл Мадън, специалист по водачеството в Северна Корея от Stimson Center.

" Бих наблюдавал нейната роля като главен консултант по въпросите на обединяването и политиката на Южна Корея до визитата на Ким през 2019 година в някогашния междукорейски курорт покрай планината Кумганг. Нейното наличие на това събитие не беше невиждано, само че беше извънредно извънредно и предвещаваше разширение на нейните функционалности в политиката към Южна Корея ", сподели Мадън.

Фактът, че Чое, посланик от кариерата, която е играла дребна роля в междукорейските каузи, управлява задачата за " разглобяване и реформиране " на организации, свързани с Южна Корея, както беше обявено от държавните медии в понеделник, може да значи, че външното министерство ще поеме тези организации и техните функционалности, сподели Янг Му-джин, президент на Университета за севернокорейски проучвания в Сеул.

" Отделът на Обединения фронт и Комитетът за спокойно обединяване на отечеството, които обичайно се занимаваха с междукорейските връзки, могат да бъдат изцяло разпуснати или най-малко ролята им да бъде доста понижена ", сподели той. Северна Корея също може да реши да изключи напълно Юга и да работи единствено със Съединените щати, добави той.

Въпреки че чиновници на външното министерство понякога дават препоръки по междукорейски въпроси, при Ким не е известно кръстосване на функционалностите сред чиновници на външното министерство и ООФ, сподели Мадън.

Каквито и промени да настъпят, основен чиновник на разузнаването на ОПФедва ли ще бъде отхвърлен и организацията евентуално ще резервира властта си над някои основни пропагандни излъчвания и уеб страници, добави той.
 Провокациите на Северна Корея - въведения към самоунищожението ѝ съгласно Юга
Провокациите на Северна Корея - въведения към самоунищожението ѝ съгласно Юга

Сеул е в подготвеност да накаже безразсъдните дейности на КНДР
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР