Северна Корея отрече да е доставяла оръжие на Русия, съобщиха

...
Северна Корея отрече да е доставяла оръжие на Русия, съобщиха
Коментари Харесай

Северна Корея отрича да е помагала на Русия с оръжия

Северна Корея отхвърли да е доставяла оръжие на Русия, оповестиха държавните медии, седмици откакто Съединените щати оповестиха, че Москва се е обърнала към Пхенян, с цел да попълни своите оръжейни ресурси, изчерпани от нахлуването в Украйна.

„ Никога преди не сме изнасяли оръжия или муниции за Русия и няма да планираме да ги изнасяме “, сподели чиновник от Генералното бюро за съоръжение на министерството на защитата в изказване, публикувано от формалната Корейска централна осведомителна организация.

Изявлението бе направено, откакто Белият дом съобщи по-рано през септември, че Русия купува артилерийски снаряди и ракети от комунистическа Северна Корея, за потребностите на войната си в Украйна. Говорителят на американския Съвет за национална сигурност Джон Кърби сподели, че покупките " могат да включват безусловно милиони патрони, ракети и артилерийски снаряди ". Цитирайки разкрити данни на американското разузнаване, той акцентира, че покупките към момента не са завършили и няма признаци, че оръжията се употребяват в Украйна.

Пхенян атакува Съединените щати в изказването, заявявайки, че Вашингтон и „ други враждебни сили “ „ популяризират „ слух за оръжейни покупко-продажби “ сред КНДР и Русия “. „ Предупреждаваме Съединени американски щати да спрат да вършат безразсъдни забележки “, се споделя в него, като в същото време се акцентира, че Северна Корея резервира правото си да изнася военно съоръжение. Белият дом уточни, че покупката на артилерийски муниции от изолираното севернокорейско държавно управление, както и договорката за закупуване на военни дронове от Иран, демонстрират, че Русия е в тежко състояние след месеци на западни стопански и софтуерни наказания, ориентирани към парализиране на нейната военна машина. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР