Северна Корея отдавна изнася оръжия, много от които са базирани

...
Северна Корея отдавна изнася оръжия, много от които са базирани
Коментари Харесай

Какви оръжия може да изпрати КНДР на Русия? frognews.bg

Северна Корея от дълго време изнася оръжия, доста от които са основани на руски или съветски разработки, и би могла да даде на Москва огромен подбор от стандартни леки оръжия, споделят специалисти, представени от Българска телеграфна агенция.

 

Следват известните обстоятелства към севернокорейската оръжейна промишленост, запасите й от стандартни муниции и оръжейния й експорт.

 

Какви оръжия би могла да даде Северна Корея?

 

Пхенян разполага с огромни ресурси от артилерийски снаряди и ракети от руската ера, датиращи от 50-те години, сподели Хю Грифитс, някогашен координатор на група специалисти от Организация на обединените нации, която следи спазването на глобите против Северна Корея и в този момент работи като самостоятелен съветник в тази сфера.

 

„ Северна Корея разполага с големи ресурси от относително примитивни артилерийски и ракетни системи, някои от които са сходни по вид и диаметър с употребяваните от руснаците при обстрели против украински градове и други обитаеми места “, изясни той.

 

Сред оръжията, които Пхенян най-вероятно може да даде на Москва, са 107-милиметровите ракети „ Катюша “, 122-милиметрови ракетни установки, 155-милиметрова или 122-милиметрова артилерия или други муниции за леки оръжия като картечници или автоматизирани пушки, сподели Брус Бехтол от щатския университет „ Анджело “ в Тексас.

 

„ Всички оръжия, които Северна Корея създава, в действителност са копия на остарели руски системи “, добави той.

 

Бехтол уточни, че не вижда причина Русия да не може да си създава сама сходни оръжия, даже и в изискванията на наказания.

 

„ Ако на Москва й се постанова да подминава всичките си други източници по веригите за доставки, с цел да стигне чак до Северна Корея, тогава или ситуацията на армията й е доста по-лошо, в сравнение с някой си е мислил, или се приготвя за огромна атака, изискваща в допълнение доставяне “, сподели той.

 

Реализираните до момента продажби на въоръжение

 

„ Евентуалната договорка, оповестена във вторник от американските управляващи, може да бъде огромна за Пхенян, само че няма да е невиждана “, посочи Бехтол.

 

„ По време на сирийската революция те продадоха извънредно огромни количества муниции както на Сирия, по този начин и на Иран и на „ Хизбула “, уточни той.

 

През последните години група специалисти упрекна Северна Корея, че заобикаля глобите и доставя въоръжение на Сирия и Мианма, което включва химически оръжия, съставни елементи за балистични ракети, както и стандартни оръжия като реактивни системи за залпов огън и ракети земя-въздух.

 

„ Отново и още веднъж могат да се следят обезверените опити на Северна Корея да усили приходите си в задгранична валута или да се достави със артикули, върху които има наложено ембарго, като нефт “, изясни Грифитс.

 

Как могат да се осъществят оръжейните доставки?

 

Една договорка с Русия би могла да докара до доста по-големи оръжейни доставки от досегашните, само че ще бъде по-лесна от логистична позиция, считат специалистите.

 

Подобно съглашение обаче би било в нарушаване на глобите и пратките биха могли да бъдат конфискувани при преноса им по вода. Поради това Северна Корея най-вероятно ще изпраща всички оръжия за Русия, употребявайки железопътната мрежа, която пресича общата им граница, сподели Бехтол.

 

Грифитс означи, че по този начин Пхенян би бил изложен на доста по-малък риск при незаконното внасяне на боеприпаси в Русия, в сравнение с да вземем за пример при изпращането на военно съоръжение и муниции в Мианма и Сирия по море или въздух.

 

„ Севернокорейците няма да се поколебаят да се лишат от част от запасите си поради подобен значим и необикновен клиент “, заключи той.          
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР