Северна Корея обяви, че ще изпрати по-силна армия и ще

...
Северна Корея обяви, че ще изпрати по-силна армия и ще
Коментари Харесай

Напрежението между Сеул и Пхенян ескалира след изстрелването на шпионския сателит

Северна Корея разгласи, че ще изпрати по-силна войска и ще разположи нови оръжия по границата с Южна Корея, откакто Сеул прекрати част от военно съглашение от 2018 година в символ на митинг против изстрелването на шпионски спътник, съобщи организация Българска телеграфна агенция, като се базира на ``Ройтерс``.

В сряда Южна Корея разгласи, че анулира краткотрайно уговорка в съглашението, ориентирано към понижаване на напрежението на Корейския полуостров. Споразумението бе подписано на среща на върха през 2018 година сред някогашния южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския водач Ким Чен-ун. Двете страни се споразумяха да вкарат буферни зони, в които да бъдат прекратени ученията с бойна пукотевица, както и зони, неразрешени за полети, да отстранен някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други ограничения.

След изстрелването на шпионския спътник обаче Южна Корея прекрати действието на част от военното съглашение.

В отговор министерството на защитата на Северна Корея, представено от новинарската организация КЦНА, разгласи, че ще възвърне всички военни ограничения, които бяха спрени според съглашението.

``Ние ще разположим по-силни войски и ново военно съоръжение наоколо до демаркационната линия``, се споделя в изказването на министерството на защитата, представено от КЦНА. ``Южна Корея ще бъде държана напълно виновна, в случай че се случи необратим конфликт сред Севера и Юга``.

Изявлението на министерството бе направено няколко часа, откакто Пхенян изстреля балистична ракета към морето източно от Корейския полуостров. Според южнокорейската войска изстрелването на ракетата е било несполучливо.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР