Северна Корея може да предприеме военни действия срещу Южна Корея

...
Северна Корея може да предприеме военни действия срещу Южна Корея
Коментари Харесай

NYT: САЩ не изключват нападение на Пхенян срещу Южна Корея

Северна Корея може да предприеме военни дейности против Южна Корея през идващите месеци, оповестява The New York Times (NYT), като се базира на представители на американската администрация. Според тях последните изказвания на севернокорейския водач Ким Чен Ун са по-агресивни и би трябвало да се одобряват съществено.

Американските чиновници прецизират, че не виждат " непосреден риск " от пълномащабна война на Корейския полуостров. Те обаче считат, че Пхенян " може да нанесе удар по метод, който да избегне бърза ескалация ". Като образец те показват случая от 2010 година с обстрела на южнокорейския остров Йонпьон, когато КНДР и Южна Корея си разменят артилерийски огън. В резултат на това бяха убити няколко военни и цивилни от двете страни, само че в последна сметка обстрелът беше преустановен.

Според NYT американски чиновници считат, че Ким Чен Ун " евентуално се усеща обнадежден поради разширяващото се партньорство с Русия ". Въпреки това американските служби към момента не са записали съответни признаци, че Северна Корея се готви за военни дейности или по-мащабна война.

Севернокорейският водач съобщи, че Северна Корея би трябвало да форсира подготовката си за война през 2024 година, с цел да се опълчи на " невижданите конфронтационни ходове " на Съединени американски щати. Той назова Южна Корея най-враждебната за Пхенян страна и прикани това определение да бъде записано в конституцията на КНДР. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР