Северна Корея казва, че споразуменията от Кемп Дейвид повдигат възможността за „термоядрена война“

...
От Soo-hyang ChoiСЕУЛ (Ройтерс) – Северна Корея осъди във вторник
Коментари Харесай

От Soo-hyang Choi

СЕУЛ (Ройтерс) – Северна Корея осъди във вторник годишните военни учения между Съединените щати и Южна Корея, предупреждавайки за „термоядрена война“ заради неотдавнашни тристранни споразумения за задълбочаване на връзките между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония в Кемп Дейвид.

Южна Корея и Съединените щати започнаха Ulchi Freedom Shield летни учения в понеделник, предназначени да подобрят съвместните им отговори на ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея. Пхенян отдавна заклеймява ученията като репетиция за война.

В коментар, изнесен от информационната агенция KCNA, Северна Корея каза, че срещата на върха между Съединените щати, Южна Корея и Япония в президентската резиденция в Кемп Дейвид на Петък имаше за цел да формулира „провокация за ядрена война“.

„Ако споразуменията, изфабрикувани в курорта Кемп Дейвид, бъдат допълнително приложени на практика във военните учения... възможността за избухване на термоядрена война на Корейският полуостров ще стане по-реалистичен", се казва в коментара.

На първата самостоятелна среща между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония, трите страни се договориха да задълбочат военното и икономическото сътрудничество, както се стремят да проектира единство в лицето на нарастващата мощ на Китай и ядрените заплахи на Севера.

Коментарът на Севера казва, че преобладаващата ситуация изисква неговите военни да „поемат инициативата, настъпателни и смазващи действия за война“, въпреки че не уточни.

Северна Корея заяви, че ще изстреля сателит между 24 август и 31 август в посока Жълто море и Източнокитайско море, съобщи японската брегова охрана във вторник, след неуспешно изстрелване през май.

Южнокорейските депутати казаха, че Северът може да изпробва междуконтинентална балистична ракета или да предприеме други военни действия в знак на протест срещу ученията на съюзниците или срещу срещата на върха на Южна Корея, Съединените щати и миналата седмица Япония.

(Репортаж от Soo-hyang Choi в Сеул; Редактиране от Матю Луис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР