Украйна има на въоръжение както американски ракети ATACMS, така и

...
Украйна има на въоръжение както американски ракети ATACMS, така и
Коментари Харесай

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

Украйна има на въоръжение както американски ракети ATACMS, по този начин и европейски ракети с въздушно базиране Storm Shadow . Първите се изстрелват от наземни съоръжения, до момента в който вторите се изстрелват от самолети.

Блогът IISS Military Balance проучва кои от ракетите с огромен обхват са най-хубави за Украйна - американските балистични ракети ATACMS или европейските ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG.

Отбелязва се, че през април 2024 година Украйна е получила от Съединени американски щати " забележителен брой " балистични ракети с дребен обхват на деяние ATACMS (Army Tactical Missile System).

През октомври 2023 година Вашингтон даде на Киев вид на ATACMS с по-малък обхват на деяние, прочут като M39 Block I. Той е с обхват на деяние 165 км , който е непълен за поразяване на цели в окупирания Крим.

Освен това употребява касетъчна бойна глава и като такава не е подобаваща за потребление против предпазени цели.

Прехвърлянето на неизяснен вид на ракета с по-голям обхват съставлява смяна в политиката на Съединени американски щати. Вариантите на ATACMS с по-голям обхват включват ракети с единични или касетъчни бойни глави и всички имат обхват до 300 км. Не е ясно тъкмо кой вид или разновидности на ATACMS е бил трансфериран .

Ограниченият радиус на поразяване, който се вижда на изображенията на следствията от удара на Украйна по фериботите в Керченския пролив на 30 май, обаче допуска, че доставката може да е включвала вид с единична бойна глава .

Възможно е Съединени американски щати да са трансферирали някои от останалите единици от по-старите ATACMS, до момента в който попълнят запасите си с новоразработения вид M57, намалявайки опасенията за запасите.
 Русия се хвали със свалена ракета ATACMS
Русия се хвали със свалена ракета ATACMS

Напрежение в Херсонска област

Доставката на ATACMS с по-голям обхват следва прехвърлянето на Украйна на експортни версии на френско-британските крилати ракети SCALP EG/Storm Shadow с обхват на деяние 250 км. Неотдавнашните офанзиви в южната част на окупирания от Русия Крим демонстрират, че Украйна към този момент е употребила новата американска ракета .

" На 15 май Украйна нанесе удар по военновъздушната база " Белбек " край Севастопол и унищожи два изтребителя МиГ-31 и до два бойни самолета МиГ-29, както и склад за гориво. Седмица по-късно украинските сили обявиха, че са потопили ракетна корвета план 22800 клас " Каракурт " във военноморската база в Севастопол. Според военното разузнаване на Обединеното кралство е " доста евентуално " при последния удар да са били употребявани ATACMS дружно с муниции за едностранни удари ", се споделя в обявата.
 Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и избавила Кримския мост
Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и избавила Кримския мост

Изявление на министъра на защитата

Авторите на обявата означават, че доставката на ATACMS с огромен обхват на деяние в Украйна, без значение от възможните ограничавания на Съединени американски щати, ще увеличи способността ѝ да поразява съветски цели на по-голямо разстояние.

Те също по този начин ще добавят опциите за изстрелване на крилати ракети от въздуха , които са лимитирани от броя на самолетите Су-24М, модифицирани за крилати ракети SCALP EG/Storm Shadow. По оценки на Международния институт за стратегически проучвания Украйна разполага единствено с пет такива самолета Су-24М.
 Крим още веднъж нападнат с далекобойните ATACMS
Крим още веднъж нападнат с далекобойните ATACMS

Отправено е предизвестие за неексплодирали съставни елементи

" Обсегът на Су-24М на ниско равнище и обсегът на крилатите ракети SCALP EG/Storm Shadow, взети дружно, са повече от два пъти по-големи от тези на АТАКС с по-голям обхват.

Едва ли Украйна ще желае да изложи излишно доста ограничавания си брой платформи за изстрелване (самолети Су-24М - бел. ред.) на съветските средства за противовъздушна защита, с изключение на в случай че съответна цел не си коства риска . За съпоставяне, ракетите ATACMS SRBM могат да бъдат изстрелвани от пускови установки M142 HIMARS или M270 MLRS, от които Украйна е получила общо към 60 от разнообразни западни донори ", се споделя в публикацията.
 ISW: ATACMS са действителна опасност за съветските летища в тила
ISW: ATACMS са действителна опасност за съветските летища в тила

Нови закани на фронта

В рамките на нов пакет помощ от Италия Украйна може да получи освен системата за противовъздушна защита SAMP/T, само че и партида ракети с огромен обхват Storm Shadow, които евентуално могат да поразяват съветска територия, написа Il Fatto Quotidiano.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР