Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която летеше на по-голяма

...
Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която летеше на по-голяма
Коментари Харесай

Какво означава новия ракетен опит на Северна Корея


Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която летеше на по-голяма височина и по-дълго в съпоставените с изстреляните по-рано ракети. Това е смело предизвикателство против президента Доналд Тръмп, откакто той върна страната в писъка на страните, спонсориращи тероризма.

Министърът на защитата Джим Матис изрази мощно безпокойствие от техническия прогрес, демонстриран по време на 53-минутния полет на ракетата, която бе изстреляна североизточно от Пхенян и падна в Японско море.

По-рано през днешния ден Северна Корея публично разгласи за сполучливо експериментиране на неотдавна основаната междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-15", която по думите й може да нанесе удар с тежката си нуклеарна бойна глава, където и да е в континенталната част на Съединени американски щати.

Дейвид Райт от „ Съюз на обезпокоените учени “ (Union of Concerned Scientists) означи, че тази ракета се появи в по-добра светлина от другите две, изстреляни през юли, и показва радиус на деяние над 8000 благи – т.е. може да доближи Вашингтон или всяко друго място от континенталната част на Съединени американски щати.

"Това е прекомерно впечатляващо, то е плод на това, което те са правили по-рано. Това е проява на мускули, с цел да покажат на Съединени американски щати, че не престават да реализират триумфи “, счита той.

Все отново Райт отбелязва, че севернокорейците в опита им да усилят радиуса на деяние на ракетата са могли да я заредят с имитационна бомба, чието тегло да е малко, или пък да я изстрелят празна. Ето за какво преодоляното от нея разстояние, макари да впечатлява, не значи автоматизирано, че е налице настояща междуконтинентална балистична ракета, способна да носи термоядрена бойна глава.

Според почитан чиновник на Белия дом макар всички свидетелства за механически достижения не би трябвало да се надценява настоящия опит предвид на броя на ракетните тествания, осъществени от Северна Корея тази година. Белият дом очакваше някакво възмездие, откакто предходната седмица върна Северна Корея в листата на страните спонсори на тероризма.

Според високопоставените служители президентът Тръмп ще продължи политика на сближение на страните за оказване на стопански напън върху Северна Корея, засилена със закани от военни дейности.

Някои специалисти допускат, че в този момент Северна Корея зарежда ракетите с гориво в хоризонтално състояние, преди да ги изправи в стартово състояние на площадката за изстрелване. „ Това понижава времето, в което ракетите стават забележими, досега на излитането им, което пък на собствен ред понижава вероятността Съединени американски щати да нанесат удар до изстрелването на ракетата “, разясни Роджър Бейкър от аналитичната организация Стратфор.

Американските публични лица не предоставиха никакви доказателства за хоризонталното зареждане на ракетата, само че признаха, че Северна Корея търси способи да понижи способността на Съединени американски щати да нанесат предпазен удар “. /БГНЕС

--------------------------------

Коментарът е оповестен във вестник „ Ню Йорк таймс “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР