Северна Корея и Туркменистан са 2-те най-затворени от външния свят

...
Северна Корея и Туркменистан са 2-те най-затворени от външния свят
Коментари Харесай

Как се живее в една от двете най-затворени страни в света?

Северна Корея и Туркменистан са 2-те най-затворени от външния свят страни, за които до момента се знае малко. Поради мистериозността и недостъпността КНДР и Туркменистан непрестанно се съпоставят една с друга, тъй като двете страни имат доста прилики, само че има и основни разлики, за които малко хора знаят.

На територията на Туркменистан да вземем за пример не е всекидневно да се правят жестоки изтезания, както в Северна Корея, само че изолираността от останалия свят е даже по-голяма от тази на севернокорейците, написа в на канала " Пътешествия, туризъм, просвета " на dzen.ru.

Журналистите от страните в приятелския лист посещават понякога Пхенян и квалифицирания за тях туристически маршрут, тъй че в мрежата има най-малко малко информация за това по какъв начин върви животът в КНДР.
 Туркменистан забрани черните коли и на дамите да карат
Туркменистан забрани черните коли и на дамите да карат

Препоръчват се белите коли - носели шанс

Журналисти и туристи не се позволяват

Журналисти в никакъв случай не се позволяват в Туркменистан и не им се демонстрира метода на живот и положението на градовете. Пътят до Туркменистан също е затворен за туристи, тъй че цялата информация за живота там идва в света съгласно правилото " от уста на уста ": родственици, живеещи там, или жители, които от дълго време са се преместили в друга страна, споделят на близки хора или споделят в интернет.

Понякога видеоблогърите съумяват да влязат в страната и да снимат къси видеоклипове за локалния живот и да получат усещания, които разгласяват онлайн. Опозиционните медии, преместили се от Туркменистан от съображения за сигурност, събират информация от познати и я употребяват, с цел да жигосват ръководещия режим в страната.

Туркменистан е на 4-то място в света измежду страните с най-големи газови ресурси, само че съгласно хора, които са видели действителната обстановка, това не оказва помощ на страната да процъфтява.
 Снимка 552751
Източник:

Когато Гурбангули Бердимухамедов стана президент на страната, заменяйки своя предходник, който заемаше поста държавен глава от руско време, всички мислеха, че в този момент Туркменистан ще се промени.

В първите години на своето президентство Бердимухамедов вкара още веднъж пенсионната система за възрастните хора, отвори още веднъж театрите, библиотеките и Академията на науките и върна естествените имена на месеците.

По време на ръководството на Сапармурат Ниязов месеците са кръстени на негови родственици. Вътрешната политика на страната обаче остана недокосната - хората към момента живееха и живеят настрана от управляващите.

Кланова система и шуробаджанащина

Добрите условия за живот в страната са единствено за тези, които имат огромни суми пари. Това включват и хората, които имат приятели/роднини/други връзки в държавния уред.

Ако на власт има познати хора, туркмените ще си намерят добра работа с прилична заплата, ще могат да изпратят децата си да учат в турски университети и даже да си купят апартамент в най-хубавите къщи в Ашхабад. Тези здания са отличителната линия на града и елементарните жители в никакъв случай няма да могат да си разрешат жилищ а в тях.

В мрежата можете да видите фотоси, на които когато и да е на деня съвсем няма хора на чисти и красиви площади и алеи с архитектурни монументи.

Това се случва не тъй като всички хора са отстранени от фрагмента преди снимане - минувачите просто не се позволяват до основните улици на Ашхабад. Тези места са издигнати особено за живота на хората с власт и дребното посетители на страната под формата на дипломати и водачи на страни се водят на такива места.
 Снимка 333806
Източник:

Черните коли, апропо, са неразрешени в Туркменистан: длъжностни лица и други жители могат да карат единствено бели или светли коли, с цел да не нарушават хармонията с околната среда.

Животът не е елементарен за елементарните поданици на Ашхабад. Те се заселват в остарели пететажни къщи в покрайнините на града, издигнати, още когато Хрушчов бе на поста общоприет секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Външният тип на хрушчовите къщи наподобява на горски пънове, върху които порастват гъби: съвсем всеки прозорец има телевизионна паница, благодарение на която локалните поданици имат опция да наблюдават събитията в света.

Държавните канали са цялостни с агитация, от която локалните се пробват да избягат благодарение на сателитна телевизия.

Властите са изрично срещу обстоятелството, че жителите на Ашхабад слагат тези антени, тъй че те постоянно правят работа по разглобяване на оборудването. Тези ограничения оказват помощ единствено за няколко дни и жилищините здания скоро още веднъж обрасват с " железни гъби ".
 Снимка 551758
Източник:

Използването на интернет тук е доста скъпо, макар че беше изцяло неразрешено при Сапармурат Ниязов. Бащата на настоящия държавен глава, който влезе в мандата преди няколко месеца, отстрани възбраната, само че поради високата цена едвам към 15-20% от цялото население употребява интернет. Освен това множеството задгранични обществени мрежи са неразрешени и блокирани в страната.

Средната заплата на жителите в страната е 230 $ на месец. Тези пари мощно недостигат, тъй като преди няколко години беше признат закон за унищожаване на преимуществата за гратис прилагане на газ, бензин, ток и вода. До 2018 година действаха облекчения, които помагаха на локалните да оцеляват.
 Край на безплатните ток, вода и газ в Туркменистан
Край на безплатните ток, вода и газ в Туркменистан

Тези обществени придобивки бяха въведени през 1992 година

Недостигът на задгранични артикули докара до обстоятелството, че цените на нужните артикули се усилиха няколко пъти и жителите в този момент би трябвало да заплащат за комунални услуги с гориво и за артикули с нараснала цена.

В държавните универсални магазини се пробват да поддържат цените на обикновено равнище, само че в частните магазини цената на стоките може да се разграничава 7-10 пъти от целесъобразната.

Тоталният недостиг на всякакви продукти докара страната до връщане на купонната система и борби в дълги опашки, за които описват опозиционери от чужбина. Борбата може да бъде за растително масло, брашно или зърнени храни.

Собствениците на частни магазини са подложени на непостижими такси и налози, които изяждат съвсем всички доходи. През март предходната година беше издадено разпореждане за разпродажба на магазини, които се отвориха на първите етажи на жилищни здания, а бизнесмените нямат задоволително пари, с цел да закупят лични пространства.
 Столицата на Туркменистан е най-скъпото място за живот на мигранти
Столицата на Туркменистан е най-скъпото място за живот на мигранти

В топ 10 нормално се класират май-вече бизнес центрове

В провинцията изискванията на живот на туркмените са сходни на средновековните: съвсем всички се занимават със селско стопанство, отглеждат зеленчуци и скотовъдство.

Провинциалистите имат дребен късмет да намерят храна за животните, което прави даже заниманията в селскостопанския бранш сложна задача. Освен това, съгласно формалните данни, от 6 милиона души в Туркменистан повече от 1,5 милиона са безработни.

О бразование

До наскоро учебното обучение в Туркменистан продължаваше единствено 9 години, а университетското - 2 години. Сапармурат Ниязов смяташе, че жителите на страната не се нуждаят от по-дълго и положително обучение.

Неговият правоприемник вкара още веднъж 11-годишното учебно заведение, оставяйки го гратис. От държавния бюджет се отделят средства за издръжката на учебните заведения, само че родителите на учениците са принудени непрекъснато да подаряват пари за крушки, пердета и други неща.

Често, вместо да учат, децата се занимават с бране на памук и присъединяване в подготовката за многочислени публични празници, които са над 30 на година.

Студентите ходеха да учат в чужбина, в Казахстан, Турция или Беларус, само че програмата за образование в чужбина стартира да се редуцира, защото младежите, които отпътуваха, не желаеха да се върнат в родината си и още веднъж изпаднат в ужасните условия на живот.

Все още може да се замине за обучение в чужбина, само че родителите на претендента би трябвало първо да извадят уверение от Министерство на външните работи, което се издава насилствено и с съмнение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР