Сеул. България е в очакване на южнокорейски инвестиции. Това стана

...
Сеул. България е в очакване на южнокорейски инвестиции. Това стана
Коментари Харесай

България в очакване на южнокорейски инвеститори след края на първия ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Република Корея

Сеул. България е в очакване на южнокорейски вложения. Това стана ясно след края на първия ден от визитата на премиера Бойко Борисов в Република Корея. Министър-председателят посети Центъра за научно-изследователска и развойна активност на компанията „ Hyundai Motor Group “, където участваха и други членове на българската делегация. След края на визитата си министър председателят разяснява пред публицисти, че упованията му са връзките ни с Южна Корея да се развиват на по-високо равнище, като съобщи, че ползата от корейска страна към вложения в България е огромен. Той уточни договарянията за осъществяване на цех на „ Фолксваген “ на българска територия като добра реклама за страната ни в международен мащаб. Борисов уточни, че към България интерес имат и други южнокорейски компании, като обаче отхвърли да цитира точни имена, с цел да не навреди това на процеса на вложенията. Премиерът насочи вниманието и към развиването на връзките сред България и Южна Корея и в областта на туризма, като акцентира значимостта на транспортната инфраструктура за привличането на по-голям туристически поток от азиатската страна. Борисов уточни като образец Хърватия, която годишно посреща към 1 милион южнокорейски туристи и акцентира, че и България би трябвало да се стреми да прави същото.
По-късно визитата в Центъра на „ Хюндай “ разяснява и министърът на стопанската система Емил Караниколов. От неговите думи стана ясно, че това е първата публична среща очи в очи с представители на компанията, като преди този момент сред българска и южнокорейска страна се е водела единствено писмена преписка. На срещата са били показани концепциите на България за стратегическо партньорство сред двете страни, както и опциите за вложения, които страната ни предлага. В случая не става въпрос за коли с бензинов или дизелов мотор, а диалогът тече в посока привличане на вложения за електрически, самостоятелни коли и опция за основаване на Център за изкупуване на самостоятелни коли в България, елементи за електрическите коли и акумулатори. В случая с „ Хюндай “ към момента не може да се приказва вложения, само че обстановката ще се промени, в случай че от компанията преценяват да влагат в съответен сегмент в България. За момента значимото е България да бъде презентирана като страна с добър стопански климат и благоприятни условия. В момента страната ни се ревизира и от друга огромна южнокорейска компания, чието име Караниколов отхвърли да конкретизира. Инвестицията, която се чака, е в размер на 1,5 милиарда евро и е обвързвана с акумулатори за електрически коли. На компанията са препоръчани четири местоположения за реализация на територията на България, като от управлението й са се спрели на две от тях.
Сред икономическите тематики, в програмата на премиера се промъкнаха и още две не по-малки по значимост събития. Първото публично посещаване на Борисов за деня беше на Националното гробище в Сеул, където министър председателят постави венец на основната мемориална кула в чест корейските жители, дали живота си в придвижването за национална самостоятелност в Корейската и Виетнамската война. По-късно денем министър-председателят беше почетен и с почетния девети дан по таекуондо. Това се случи по време на визитата му в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо „ Кукиоан “. За задачата министър председателят трябваше да счупи дъска, с което той се оправи сполучливо.Той облече и обичайна дреха за таекуондо догок. Борисов благодари за високата чест и посочи правилата на бойното изкуство като изключително значими, най-много за младежите. А точно: когато си по-силен, да бъдеш по-снизходителен към слабите. Да използваш силата за мир, постоянно да даваш още един късмет на съперника, дисциплината, йерархията, да бъдеш сериозен към себе си и благосклонен към другите, само че най-много да не се страхуваш от нищо.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР