Сестрите от училищата и детските градини в Козлодуй също искат

...
Сестрите от училищата и детските градини в Козлодуй също искат
Коментари Харесай

Медицинските специалисти от детските градини и училища в Козлодуй искат по-високи заплати

Сестрите от учебните заведения и детските градини в Козлодуй също желаят почтено възнаграждение за работата си.
На работна среща всички 25 медицински експерти, които работят в учебните заведения и детските градини в Община Козлодуй, също сложиха своите претенции за почтено възнаграждение на труда си пред общинското управление. Техните заплати също не надвишават цифрата 580 лв., като здравните служащи в учебните заведения и детските градини в селата получават минималната работна заплата. Те желаят почтено заплащане за полагания труд, като акцентират изискванията на свръхнатовареност, в които работят, пенсионната възраст на част от сътрудниците си и неналичието на фрагменти. „ Обобщеният въпрос беше кой прави оценка труда ни на тази сума от 580 лв. – труд, който изисква бакалавърско здравно образование; който е свръхнатоварен, тъй като работим с 25-30 деца /двойно над нормата/; труд, на който не се признава сертификата; труд, който поставят хора в пенсионна възраст, защото липсва интерес от младите специалисти; който е обвързван с доста стрес и недобра работна среда – прекалено много звук, държание на децата, работа с деца със специфични просветителни потребности или особени болести и така нататък – изясни здравната сестра Мариела Христова и заключи – Здравето е най-голямата отговорност за индивида и като такава трудът за него би трябвало да се заплаща почтено. “
Общинското управление е поело ангажимент да се запознае в детайли с по този начин създалата се обстановка и да търси благоприятни условия за разрешаване на казуса със заплатите на медицинските служащи в учебните заведения и детските градини, които са със статут на общински служащи. „ На вчерашната среща общинското управление беше отворено към нас, изслушаха ни, даже ни дадоха препоръки по какъв начин да се промени вътрешния ред на детската градина в работата с деца със СОП и болести. Увериха ни, че всичките ни претенции ще се преразгледат с заричане, че ще се подхващат нужните старания и ограничения и каквото зависи от тях, ще бъде направено “, заключи обещанията Христова.
Мнението на общинския консултант и шеф на СУ “Св. св. Кирил и Методий “ Марийка Костова обаче е, че решението на предсказуемия проблем със заплатите на медицинските експерти в учебно заведение и в детската градина, е трябвало да се търси още при образуването на бюджета за тази година: „ Това, което аз регистрирам като позитивно, е, че във всяко учебно заведение има здравно лице и това е доста значимо. Но работата на тези експерти е извънредно виновна и напрегната и според мен е неприемливо да имат заплати, които са съизмерими с тези на помощния личен състав. Според мен трябваше този проблем да потърси решение при образуването на бюджета и да се търсят запаси за дофинансиране, тъй че да имат почтени или най-малко прилични заплати. В тази нова обстановка – откакто е признат бюджетът – аз не мога кажа какви запаси могат да се намерят. След работната среща може да се чака минимално нарастване на заплатите. Добре е Общината да има визия за учебното опазване на здравето и това в детските градини – да се хармонизират заплатите и да не са разнообразни от едно учебно заведение в друго или от една детска градина в друга или в случай че са разнообразни, това да е заради другата натовареност на експертите, а не по някакви субективни аргументи. Определено считам, че биха могли да се намерят запаси, само че това трябваше да се намерения и да се случи при разискването на бюджета “, заключи Костова, чието изявление в Заседателната зала по време на приемането на Бюджет 2019 беше аналогично.
Въпреки това медицинските сестри, работещи в областта на детското опазване на здравето в просветителните институции, остават обнадеждени след срещата с общинското управление, тъй като учебното опазване на здравето е общинска функционалност. Също като сътрудниците си от болничното заведение обаче те са безапелационни, че в случай че обещанията останат единствено на думи до 1 март, те също ще подават оставките си. При сходна хипотетична обстановка обаче ще възникне сериозен проблем, тъй като детските ясли не могат да действат без медицински експерти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР