Серия от успешни изпитателни полети е провел специално модифициран американски

...
Серия от успешни изпитателни полети е провел специално модифициран американски
Коментари Харесай

AI вече се научи да пилотира истински F-16

Серия от сполучливи изпитателни полети е провел особено модифициран американски изтребител F-16, който се ръководи напълно от изкуствен интелект, оповестиха от Lockheed Martin. Машината е прекарала 17 часа във въздуха без установени съществени проблеми.

Това е първи прочут случай, в който на AI се поверява същински военен аероплан. Машината, наречена VISTA X-62A, е създадена като двуместен F-16D, само че е модифицирана като отворена платформа за тестване на разнообразни системи. По време на полетите на борда е имало водач в подготвеност да поеме контрола при пораждане на проблем.
 Българската Дронамикс и английската Cranfield Aerospace Solutions работят по технология за водородни горивни кафези в товарния дрон
Дронът " Черен лебед " на Дронамикс скоро може да лети с нулеви излъчвания

В формалното известие на авиопроизводителя написа, че задачата на плана е да се изпитат разнообразни системи за безпилотни самолети с висока степен на автономност. The Register обаче отбелязва, че програмата Air Combat Evolution (ACE) на американските въоръжени сили е с друг фокус - предоставяне на опция на бота да ръководи съществуващи бойни самолети.

Целите на ACE са свързани с това изкуственият разсъдък да поеме излитането и кацането, главната част от пилотирането и маневрите, а на индивида да бъде поверено вземането на решения, в това число - за приложимост на оръжие. По този метод се понижава и умората при по-дълги полети.

Автоматизацията в бойната авиация сега е обвързвана с внедряването на системи с доста висока цена, само че в дълготраен проект носи изгоди за здравето на бойните водачи, чиято подготовка е дълга и скъпа. Освен това цената на електронните съставни елементи пада с времето.

През предходната година ботът победи същински инструктор от американските Военновъздушни сили във виртуална въздушна борба, извършена на симулатор. Сега с VISTA се тестват опциите на системата в действителна среда. За задачата самолетът е с спомагателни датчици и съоръжение, които разрешават на софтуера да получава информацията, която му е нужна, с цел да взема решения.
 Румъния купува израелски дронове за €380 милиона
Румъния купува израелски дронове за €380 милиона

Те могат да служат както за разузнаване, по този начин и за военни дейности

От Агенцията за перспективни проучвателен планове към Министерството на защитата на Съединени американски щати означиха, че по време на изпитателните полети са били зареждани разнообразни AI модели, като една от задачите е била да се симулират характерностите на други самолети. Следващата серия тествания ще е обвързвана с възстановяване на координацията сред човек и машина.

" Не срещнахме огромни усложнения, само че видяхме някои другия спрямо резултатите в симулатор - нещо предстоящо при прекосяването от виртуална към действителна среда. Това акцентира значимостта освен на изпитването на новите летателни технологии, само че и на потреблението за задачата на тестови платформи като VISTA с която бързо си научаваме урока и надграждаме с по-високо движение ", разяснява мениджърът на програмата ACE полковник Райън Хефрон.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР