Серия от разпити за изясняване на обстоятелствата, довели до полицейската

...
Серия от разпити за изясняване на обстоятелствата, довели до полицейската
Коментари Харесай

Прокуратурата нареди серия от разпити по арестите от миналата седмица

Серия от разпити за изясняване на събитията, довели до полицейската акция и последвалите я арести от предходната седмица следва в най-скоро време, стана ясно от ново известие на прокуратурата. От него излиза наяве, че държавното обвиняване е упълномощило случая на следователи, които да валидират " дейностите досега ".  " Всички очевидци по досъдебното произвеждане на Министерство на вътрешните работи, което докара до задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова, ще бъдат разпитани от следовател, който е способен да извърши това ", прецизират от прокуратурата. На процедура, това значи, че на разпит би трябвало да бъдат призовани министър председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков, а най-вероятно и вицепремиерът Асен Василев, който съгласно изнесените досега данни, в това число и обществено от юриста на Борисов Менко Менков е участвал на срещата в Министерски съвет, на която Петков е изявил предпочитание да е първи очевидец и даде показания, с които да стартира досъдебното произвеждане на Министерство на вътрешните работи, довело до арестите. Отделно, прокуратурата ще разпита наново и Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова най-много, с цел да поправя опорочените съгласно нея от Министерство на вътрешните работи процесуално-следствени дейности. За задачата тримата ще бъдат разпитани наново, само че към този момент от следовател, а не както е станало предходния път - от проверяващ служител на реда към Министерство на вътрешните работи. 

От известието на държавното обвиняване обаче не излиза наяве дали показания ще дава и намиращият се в Дубай Васил Божков, по отношение на изказвания за изнудване. 

Припомняме, че някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и някогашният началник на Пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова бяха арестувани при огромна акция на Министерство на вътрешните работи в петък, 18 март, и прекараха 24 часа в ареста в столичното 7-мо РПУ. Пред медиите юристът на Борисов - Менко Менков изясни, че някогашният премиер е арестуван за изнудване. 

От Софийската градска прокуратура прецизират, че в случай че в хода на следствието се съберат задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице или лица, ще бъдат повдигнати и обвинявания. 

Междувременно стана ясно, че Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от Софийската градска прокуратурата претенции за утвърждение на претърсванията и изземванията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов предишния четвъртък. В настояванията категорично се твърди, че дейностите, за които би трябвало да се упражни правосъден надзор, са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат проверяващ орган, прецизират от съда.

" Доколкото в актуалното произвеждане прокурорът изначално приема, че осъществените дейности са опорочени, настояването му е неприемливо ", написа в определението си арбитър Вера Чочкова. 

Ето и какво гласи известието на прокуратурата:

СГП разпореди случая с Борисов, Горанов и Арнаудова на следователи в СО-СГП, които да валидират осъществените досега от незапознат орган процесуални дейности

Припомняме, че на 18.03.2022 година Софийска градска прокуратура (СГП) изнесе брифинг и разгласява с което осведоми обществеността по отношение на следствие, стартирано от Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП), по отношение на което са били арестувани за период до 24 часа по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова

На 18.03.2022 година наблюдаващите прокурори са внесли в Софийски градски съд (СГС) по реда на член 161, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс три броя протоколи от осъществени претърсвания и изземвания от адреси, населявани от горепосочените три лица. С избрания от 21.03.2022 година Софийски градски съд остави без разглеждане настояването на СГП по член 161, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, което на процедура значи, че няма правосъдна глоба за утвърждение на протоколите.

На 21.03.2022 година в СГП са подадени от проверяващ служител на реда в ГДНП планове на постановления за привличане в качеството на обвинени на лицата: Бойко Борисов – за закононарушение по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 вр. член 20, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, Владислав Горанов – за закононарушение по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 вр. член 20, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс и Севдалина Арнаудова – за закононарушение по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 вр. член 20, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс. Ведно с тях са постъпили и протоколи за разпит на същите лица в качеството им на очевидци.

Посочените планове за привличане съставляват листове с печатен текст, озаглавени „ Постановление за привличане на обвинен “, без подписи, без име на съставител, а единствено служба – проверяващ служител на реда в ГДНП, с сложени на тях печати с регистрационни номера от ГДНП с дата 21.03.2022 година Поради това същите не съставляват процесуални документи и нямат правна стойност. Отделно от това плановете на постановления за привличане, доколкото е посочена служба, са текстово направени от незапознат орган. Разследващ служител на реда в ГДНП няма пълномощия да формулира обвиняване за закононарушения, осъществени от лица от състава на Министерски съвет. Отделно от това, наблюдаващите прокурори още веднъж смятат, че към сегашния миг няма учредения за законосъобразно привличане на лицата като обвинени. Дори да бяха налице годни протоколи за претършуване и изземване, анализът на събраните към този миг материали не сочи на задоволително доказателства по смисъла на член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане на несъмнено лице към наказателна отговорност.

Съгласно наредбата на член 196, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс в пълномощията на наблюдаващия прокурор е и задължението да следи за законосъобразното осъществяване на следствието. В сходство с това прокурорите в СГП разпоредиха следствието на следователи в Следствения отдел към СГП и им указаха всички опорочени дейности по следствието, които е обективно допустимо да бъдат преповторени, да се проведат още веднъж от следователите по планувания в закона ред, с цел да бъдат валидирани. Само тогава събраните посредством тях доказателства могат да бъдат употребени в наказателното произвеждане. С оглед на това в сходство с откритата правосъдна процедура по отношение на порочно осъществените на 17.03.2022 година претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на конфискуваните предмети и движимости ще бъде осъществен оглед. Ще бъдат разпитани от следовател наново очевидците, чиито разпити са извършени от незапознат орган – проверяващ служител на реда към Министерство на вътрешните работи. Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на събитията по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат осъществени и всички други нужни процесуални дейности.

Ако в хода на следствието се съберат задоволително обвинителни доказателства за виновността на несъмнено лице или лица в осъществяване на престъпление/я от общ темперамент, както изисква член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, СГП ще повдигне обвиняване в сходство с тези доказателства.

За резултатите от следствието обществеността ще бъде осведомена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР