Серия от ракетни удари бяха нанесени тази сутрин в украинската

...
Серия от ракетни удари бяха нанесени тази сутрин в украинската
Коментари Харесай

Масиран ракетен обстрел в Украйна - поне 5 са жертвите, десетки са ранени

Серия от ракетни удари бяха нанесени тази заран в украинската столица Киев и други градове. Съобщава се за най-малко петима починали и десетки ранени. Според Киев против Украйна тази заран са изстреляни 75 съветски ракети. Украинските управляващи упрекнаха съветския президент Путин в тероризъм. Това са първите удари против украинската столица от месеци. Нападенията стават часове откакто съветският президент Владимир Путин дефинира взривяването на Кримския мост като акт на тероризъм.

Моментът, в който една от ракетите удря Киев. Младо момиче записва видеосъобщение, когато покрай нея се взривява снаряд.

Кадрите бяха споделени в Туитър от кмета на града Виталий Кличко. В обществените мрежи той прикани жителите да не напущат домовете си и заяви, че има наранена сериозна ифраструктура.

" Столицата е атакувана от съветски терористи. Изстреляни са ракети към централни региони. Призовавам всички жители да потърсят леговище ", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

Денят в Киев стартира умерено. В директно включване сутринта кореспондентът на Би Би Си споделя за вероятния отговор на Москва след взривяването на Кримския мост.

" Опасенията са, че това може да докара до сериозен отговор от страна на Русия. Видяхме какво се случи в Запорожие, където бяха ударени жилищни здания ", разяснява Хюго Бачега, сътрудник на Би Би Си в Киев.

Това са първите удари против Киев от месеци. Ракета пада в центъра на града малко след 8 сутринта. Час по-късно следват още. В началото на войната украинската столица и нейните покрайнини бяха подложени на масиран обстрел.

След това съветските войски се концентрираха върху Югоизточна Украйна. Властите в Киев оповестяват, че има жертви и голям брой ранени. Броят им се прецизира, както и какъв брой тъкмо ракети са блъснали града. Нанесени са съществени материални вреди, унищожени са коли и инфраструктура.

30 екипа на незабавните служби работят на място в централния квартал Шевченковски. Там се намират огромна част от туристическите забележителности на Киев, а също и университети, театри, музеи и заведения. Една от ракетите е паднала покрай детска площадка.

Украинските управляващи остро осъдиха нападенията от тази заран:

" На 229-ия ден от пълномащабната война, те се пробват да ни заличат от лицето на Земята. Напълно. Да унищожат хора в Запорожие, до момента в който спят в домовете си. Да убият други, които отиват на работа в Днипро и Киев ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

" Путин е терорист, който приказва с ракети ", сподели още Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Експлозии в утринния час пик е имало и в други елементи на страната - в градовете Лвов, Тернопол и Житомир на Запад и в Днипро в Централна Украйна. В дребните часове на събота против неделя съветски ракети удариха жилищни здания в Запорожие. Загинаха 17 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР