Сериозно се увеличават търговските измами през първите шест месеца на

...
Сериозно се увеличават търговските измами през първите шест месеца на
Коментари Харесай

Търговските измами се увеличават сериозно

Сериозно се усилват комерсиалните измами през първите шест месеца на годината и по тази причина обмяната на положителни практики е доста значима за отбрана на потребителите, уточни Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), при откриването на конференцията " Онлайн извършване на покупки. Предизвикателства и уроци след пандемията ". Събитието е проведено от Европейски потребителски център - България (ЕПЦ - България).

Досега Комисията за отбрана на потребителите е имала реактивна политика – има проблеми, подава се тъжба и се реагира. Сега започваме рабата по прекратяване на неравноправните контракти на търговците с клиентите. За страдание това изисква доста време, сподели Стоил Алипиев.

Подаването на потребителски тъжби през Европейския потребителски център в България става бързо, гратис и елементарно, сподели Соня Спасова, шеф на ЕПЦ - България. През 2021 година дружно с сътрудниците си в Европейски Съюз сме икономисали или върнали на хората 107 000 евро при над 70 % сполучливо решени случаи. Това се отнася за доброволните договаряния с търговците. Случаите, които отиват в други органи, са отвън тази статистика, добави тя.

 istock istock
След пандемията пристигна инфлацията и проблемите с войната в Украйна, само че това не пречи на хората да пазарят. Хората към този момент знаят своите права и звънят постоянно за съвещания. Най-често се обаждат хора, които пазарят онлайн и употребяват услуги през интернет. Основните проблеми, които показват хората при позвъняване в Центъра, са отвод за подписване на контракт, измами или занимателен превоз. Потребителите желаят да бъдат обслужени незабавно и да получат подпомагане без закъснение и когато и да е. Някои от огромните търговци, изключително тези зад граница, имат проблеми при връщането на средства и за рекламации. При самообладание от двете стани, може да се откри взаимноизгоден компромис, сподели Соня Спасова.

Преди да продавате стока по интернет, би трябвало да предадете на потребителите минимална информация за продукта и за фирмата-продавач, сподели Игнат Арсенов, шеф на Дирекция " Контрол на пазара " в КЗП. Санкциите за липса на информация са сред 500 и 3000 лв. и са написани в най-малко 15 алинеи в Закона за отбрана на потребителите.

Хората имат право да откажат поръчката още по време на нейното заявяване. Ако търговецът не доставя на избрани пазари и области, това изискване би трябвало да бъде категорично посочено. Нужно е да се посочат и методите на заплащане – в случай че няма специфични условия за заплащане, значи се одобряват всички типове без ограничавания, сподели Арсенов.

Игнат Арсенов моли да сме деликатни при покупката на цифрово наличие. Вече има подробна наредба в закона, имплементираща европейската, която пази клиентите. Преддоговорната информация за покупката или единствено слушането на една ария да вземем за пример, би трябвало да е доста ясна и налична до потребителя, сподели Арсенов.

 istock istock
Крайната цена на стоката би трябвало да съдържа всички налози и такси, както и разноските за доставка. Когато потребителят упражни правото си на отвод, в случай че няма информация за цената на доставката, търговецът поема и транспортните разноски, сподели Арсенов. 

Все повече консуматори пазарят през търговски платформи. Те са задължени да осведомят клиентите за метода на нареждане на офертите, с цел да е ясно дали платформата получава по-големи комисионни или пък подреждането е на база по-добри мнения и ревюта. Правилата за пониженията важат и за онлайн търговията – на уеб страницата на компанията би трябвало да е посочен интервалът на промоцията, както и да се дава цената на стоката преди понижението, сподели Игнат Арсенов.

Имитациите и подправените артикули вкарват хората в подвеждане, че купуват оригинали, които костват доста по-скъпо, сподели Николай Братов, основен специалист в Патентното ведомство. Често тези артикули са рискови за здравето и живота - да вземем за пример евтините парфюми, които уличните търговци се пробват да ни продадат за няколко лв.. Същото е и при търговията с фармацевтични артикули, които в случай че не ви навредят, няма и да ви оказват помощ. Тези начини целят само бърза облага, сподели Братов.

 istock istock
Патентното ведомство оказва правна отбрана на притежателите на марката и на компаниите, които я съставляват. Те са ясно обяснени в закона за марките и географските означения. Стараем се да изземваме подправени артикули и да ги предаваме на Министерство на вътрешните работи, които ги унищожават, добави Братов.

Петър Цигов от ГДБОП също уточни, че в последните месеци има фрапантно нарастване на комерсиалните измами. Имаме превантивни дейности, срещаме се с представители на комерсиалните платформи, с цел да обсъдим тези проблеми. Имаше да вземем за пример продажба на медикаменти на комерсиална платформа, които са неразрешени в България. Следа среща с представителите на платформата, търговията беше спряна, сподели Цигов.

В ГДБОП сме заливани от сигнали за нелоялни търговски практики. Например продава се тениска за 70 лв., а се доставят " евтини парцали ". Препоръчваме на хората да употребяват така наречен " натрапен платеж " при заплащане на стоките, сподели Цигов. Ние се майтапим, че след " черния петък " за клиентите, за ГДБОП идва " черен понеделник ", тъй като ще бъдем залети от тъжби, добави Цигов.

Няма перилен препарат " Ариел 475 " на " Проктър и Гембъл ". Това е фалшификат който в последно време е огромен шлагер по пазарите, показаха специалистите като образец за неистинен артикули. Някои от подправените артикули се създават в България, други се внасят от трети страни. Фалшификати могат да се купят освен в дребните магазини или на пазарите. В огромните търговски центрове също можете да бъдете заблудени и да купите подправени артикули. Търговците се изкушават да смесват същинските с неистинските артикули, споделиха представители на КЗП.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР