Сериозни критики срещу объркването, което създаде покрай Бюджет 2022, отнесе

...
Сериозни критики срещу объркването, което създаде покрай Бюджет 2022, отнесе
Коментари Харесай

Продължаваме промяната: Няма как да приемем служебния бюджет

Сериозни рецензии против объркването, което сътвори около Бюджет 2022, отнесе в четвъртък служебният министър на финансите Валери Белчев. В сряда, където сподели, че на 17 декември ще внесе проектобюджет с разнообразни параметри от контрактуваните по време на съдружните договаряния за бъдещо държавно управление. Без да е показал какъвто и да било план, Белчев изреди няколко оферти за минимална заплата, детски надбавки и минимална пенсия, като след това се оказа, че е. Стигна се до такава степен по здрач за оповестената минимална пенсия от 490 лева Оказа се, че концепцията била пенсията да бъде 370 лева плюс антикризисна добавка от 60 лева на месец до 30 юни 2022 година

Най-вероятно обаче нищо от това няма да бъде дефинитивно признато от парламентарното болшинство, стана ясно от първите реакции на политическите сили в новия парламент.

" Така, както [бюджетът, б. р.] е препоръчан сега, е проблем да бъде признат ", съобщи Андрей Гюров от " Продължаваме промяната ".

" Очакваме структурни промени в Министерски съвет, тъй че няма по какъв начин да се одобри подобен бюджет ", сподели още новоизбраният депутат.

" Проведохме доста съответни договаряния по отношение на бюджетната политика, там имаме съглашение, което съдържа 43 точки и бюджетни правила. То планува приемане на бюджета за 2022 година до края на януари месец ", напомни Гюров по отношение на апела на служебния министър гласуването да стане до 31 декември.

Критики към изненадващия ход на Валери Белчев насочи и определеният за народен представител от " Демократична България " Георги Ганев.

" Обикновено финансовият министър първо внася законопроекта, а след това стартира да приказва. Сега се слага каруцата пред коня ", уточни икономистът.

Той акцентира, че не е редно финансов министър да показва единствено определени параметри от бюджета и да не оповестява основни индикатори като предстоящ бюджетен недостиг, размер на дълга и т. н. Освен това от пролетта насам финансовото министерство продължава да не извършва законовото условие да създаде и разгласява обновена средносрочна бюджетна прогноза за идващите три години, без която не може да се сформира проектобюджет, в случай че се съблюдават разпоредбите на Закона за обществените финанси.

Ганев споделя съмнението на анализатори, че изненадващият ход на служебния финансов министър е оставил усещане за наддаване в обществената сфера – за това кой ще предложи по-високи обществени заплащания, без да се държи сметка за бюджетния баланс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР