Сериозен скандал се разрази в Столичния общински съвет, след като

...
Сериозен скандал се разрази в Столичния общински съвет, след като
Коментари Харесай

Скандал в Столичния общински съвет заради места на опозицията

Сериозен скандал се развихри в Столичния общински съвет, откакто ръководещото болшинство на ГЕРБ и " Обединени патриоти " в Столичния общински съвет с процедурни хватки ограничи представителите на " Демократична България " в две общински комисии – по превоз и за връзки с гражданското общество.
Промените се постановиха откакто двама на двама общински съветници съветници напуснаха своите места.  Владислав Панев от Демократична България беше определен за народен представител в 45-ото Народно заседание и още веднъж е претендент за изборите на 11 юли, а Любомир Георгиев стана член на Централната изборна комисия.
Техните места по квотен принцип трябваше да бъдат заети от Борис Милчев (ДБ) и Пеню Пенев (ДБ), които обаче са специалисти в други области. 
„ Това наложи някои вътрешни разбърквания по ресорите на съветниците на демократите. Според правилника съставът на комисиите се разпределя на квотен принцип според от размера на групите. Всеки консултант има право да участва в до 3 комисии съгласно компетенциите си. В началото на активността комисиите бяха гласувани накуп и тогава правилата бяха спазени. Сега, след измененията в състава на СОС обаче болшинството реши да “приватизира “ няколко комисии, като ги остави с по-малка съпротива ”, допълват от „ Демократична България ”.
 Столичният общински съвет одобри облекчения за живущите към трасето на трамвай № 5 Столичният общински съвет одобри облекчения за живущите към трасето на трамвай № 5
Столичният общински съвет одобри облекчение за жителите, които живеят към трасето на трамвай № 5, което следва да бъде ремонтирано....
Досегашният консултант Тома Белев е бил освободен като член на комисията за връзки с гражданското общество, само че не е бил определен в комисията по превоз и пътна сигурност и СОАПИ. Новият консултант Борис Милчев не е бил признат в комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, където е неговата експертна мощ. Мнозинството в СОС е отказало да освободи Михаил Паргов от комисията по архитектура. По този метод „ Демократична България “ остава с човек по-малко в комисията по превоз и надзорния съвет на СОАПИ поради непопълване на броя.
„ Това е безусловно невиждано държание, което лишава „ Демократична България “ от опцията да взе участие на експертно равнище в основни комисии на СОС и опция да влияем върху бъдещето на значими браншове. Мнозинството от ГЕРБ-СДС и „ Патриотите “ на процедура оставиха комисиите без мощна съпротива. Това е нова форма на приватизация в ръководството на София “, разяснява Яна Тодоранова от групата на „ Демократична България “.
Действията на болшинството бяха коментирани и от представителя на „ Спаси София “ Борис Бонев :
" ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация направиха атентат върху демокрацията в София. Вчера те, от позицията на ръководещи, гласоподаваха против правото на съветници от Демократична България да заемат полагащи им се места в комисии на Столичния общински съвет. Равноправният достъп до комисиите на всички общински съветници, без значение дали са от ръководещите или от опозицията, е обезпечен от закона и пиедестал на демокрацията! Двойният стандарт изпитавам и върху себе си, защото единствен, към този момент над година, нямам достъп до Председателския съвет на СОС ", написа той.

 Демократична България в СОС: Софиянци демонстрираха на кого имат доверие Демократична България в СОС: Софиянци демонстрираха на кого имат доверие
На 4 април, жителите на София ясно демонстрираха, че освен са чули, само че и поддържат нашите претенции за това столицата да се ръководи по н...
Отговорът на ГЕРБ
Групата на ГЕРБ-София от своя страна излезе с позиция, нападайки Борис Милчев. 
„ Престъплението “ ни очевидно се състои в това, че не допуснахме Борис Милчев, който “Демократична България ” вкараха в Столичен общински съвет, да смени собствен сътрудник от същата партия в комисията по архитектура и градоустройство. Партийната квота е значима, само че още по-важна е личността. Борис Милчев е към този момент някогашният чиновник в Направление архитектура и градоустройство на Столична община – служебните му задължения са включвали повсеместен надзор по законосъобразността по разработване, действане и одобрение на Общия организационен проект от 2007 година и неговото изменение през 2009 година, както и всички процедури по осъществяване на публични поръчки на направлението. Негови подписи стоят, с цел да удостовери законността на разрешението за градеж на „ Златен век “ 2012 година, под производството по изменение на подробния организационен проект за заличаване на къщата на Гешов, под всички отчети, свързани с новопредвидено застрояване в жилищни комплекси ", пишат в позицията си от групата на ГЕРБ.
" Поредният наследник на извънредно сполучлива майка, която в своята напреднала пенсионна възраст развива забележителен бизнес в областта на строителното предприемачество, строителния контрол и консултантски услуги, придобивайки десетки парцели в столицата и по Черноморието и консултирайки съществени клиенти като да вземем за пример Артекс ", пишат от ГЕРБ-София.
Затова Милчев можело да работи в други комисии на СОС, само че не и в тази.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР