Сериозен ръст на разрешенията за наемане на непълнолетни отчита Главната

...
Сериозен ръст на разрешенията за наемане на непълнолетни отчита Главната
Коментари Харесай

Собственик на заведение: С удоволствие взимаме млади хора, трябва да знаят как се изкарват парите

Сериозен растеж на разрешенията за наемане на малолетни регистрира Главната ревизия по труда. Много от работодателите съблюдават закона, когато наемат възпитаници. Има и такива, обаче, които ги ощетяват, като понижават полагащия им се заплатен годишен отпуск или пък ги наемат без позволение от Инспекцията по труда, предава Българска национална телевизия.

Най-често малолетни младежи работят в областта на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Беатрис Стоянова е десетокласничка. Надява се разрешението от Инспекцията по труда да стане до дни, с цел да стартира работа като сервитьорка, в ресторант край морето.

" Придобиваш едно по-голямо самочувствие, убеденост, ставаш по-независим от родителите си, а въпреки това можеш да им помагаш в битовите сметки ", мисли Беатрис Стоянова.

Беатрис желае да спести огромна част от парите, направени през лятото, с цел да отиде на отмора в чужбина.

" Вместо да апелирам родителите си да ми я обезпечат и да ми я платят, бих желала аз да съумея да го направя независимо “, сподели Беатрис Стоянова.

Дирон Ръсовски е притежателят на заведението, където Беатрис ще работи това лято. Заради дефицита на фрагменти в сектора, всяка година той наема на работа възпитаници под 18 години.

" С наслаждение взимаме младежи, които са подготвени да работят, които желаят да изградят трудови привички и които не желаят да тежат на фамилията си. Най-вече да знаят самите те по какъв начин се изкарват парите “, счита Дирон Ръсовски – притежател на заведение.

Инспекторите поучават младежите да не стартират работа без трудов контракт, регистриран в Национална агенция за приходите. Така правата на работещите са предпазени.

" Трудовото заплащане. Не може да бъде по-малко от минималната работна заплата. Размерът на платения отпуск не може да бъде по-малко от 26 работни дни за година. Не следва да се поставя нощен, ексклузивен труд ", сподели Десислава Драгнева - Инспекция по труда.

Работодателите могат да получат отвод от Инспекцията, единствено в случай че дейностите, които оферират, са неразрешени за малолетни.

" Не могат да работят във нездравословни условия, биологична среда, канцерогенни условия, радиация. При доста високи или ниски температури, при звук, трептения “, сподели Десислава Драгнева – Инспекцията по труда.

От началото на годината проверяващите са открили 6 нарушавания, при които младежи са наети на работа без позволение от Инспекцията по труда.

" Работата без позволение съставлява закононарушение по наказателния кодекс. За всеки обособен случай се подава и сигнал до прокуратурата “, безапелационна е Десислава Драгнева- Инспекцията по труда.

Санкциите за неточните работодатели са сред 1500 и 15 хиляди лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР