“Сергей Викторович, по Ваше мнение - има ли шанс да

...
“Сергей Викторович, по Ваше мнение - има ли шанс да
Коментари Харесай

Politico: На сцената в Кремъл - Путин и Лавров в танц на деескалацията

“Сергей Викторович, по Ваше мнение - има ли късмет да реализираме съглашение с нашите сътрудници по значими въпроси, които сега провокират опасения, или това е просто опит да ни въвлекат в един безконечен преговорен развой без логически и явен излаз?”, попита Путин във публикувано от Кремъл видео.

“Владимир Владимирович, към този момент сте казвали нееднократно - Вие и всички останали представители на Руската федерация предупредихте неведнъж, че Москва не е съгласна с безкрайни договаряния и въпросът би трябвало да бъде позволен през днешния ден. Но се пак… Шанс постоянно има. Струва ми се, че опциите ни не са изчерпани. Разбира се, това не би трябвало да продължава постоянно. Но на този стадий предлагам те да продължат и да се увеличат”, отвърна Лавров.

“Добре”, отвърна Путин.

Държавният глава попита външният министър на Украйна има ли към този момент квалифициран писмен отговор на НАТО и Съединени американски щати, а Лавров бързо отвърна - да, цели 10 страници.

Нито един от двамата политици няма да завоюва премия за актьорско майсторство. Били са на управителните си постове прекомерно дълго време, с цел да проявят каквато и да било креативност и ентусиазъм. Но публиката все пак въздъхна с облекчение. Особено като се има поради, че Съединени американски щати предизвестиха злокобно в петък за хакерски атаки, наземна инвазия и ракетни удари. Но уверенията, че към момента няма да има ескалации, бяха дадени и след среща сред Путин и министъра на защитата Сергей Шойгу, който заяви, че някои от съветските военни учения, които провокираха паника на Запад, към този момент са завършили.

Официални представители на Кремъл към този момент седмици наред се присмиват на Запада и дефинират паниките им като истерични. Дори когато Москва продължи да натрупва военни по границата с Украйна, на лична територия, а и в Беларус. Заплахата от предстоящ спор обаче остава - Лавров неведнъж подсети, че диалозите не би трябвало да не престават до обратен тласък, а също така Съединени американски щати и НАТО напълно скоро ще получат въпросния отговор от 10 страници.

В понеделник обаче имаше и други индикации, че всички търсят метод да излязат от задънената улица, в която сега се намира спора. По време на среща в Киев сред немския канцлер Олаф Шолц и украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че Украйна може да даде на заден ход в желанието си да се причисли към НАТО - евентуален отговор на едно от главните претенции на Кремъл.

Шолц сподели още, че получил уверения, че Украйна ще продължи със " съответните законопроекти, които са ни нужни за продължаването на Минския развой " — използването на от дълго време прекъснатите мирни съглашения, чиято цел е да постави завършек на продължаващата съвсем 8 години война в Донбас.

Все още обаче остават спънки за използването на Минските съглашения. И все пак промяната на тона по въпроса с участието на Украйна в НАТо е изключително забележима. Зеленски обаче настоя, че страната му не се е отказала от устрема си да се причисли към Алианса, само че отсече - с цел да стане това факт, всички 30 членки би трябвало да са съгласни.

Днес немският канцлер Олаф Шолц се насочва на основна аудиенция в Москва.

Една от главните тематики ще бъде " Северен поток - 2 ". Газопроводът към момента не е получил утвърждение от немския енергиен регулатор, а предизвестията към Москва са, че планът може да стане пленник и обект на наказания, в случай че Кремъл нападне Украйна. " Северен поток - 2 " е основен за Русия, защото по този метод Москва ще заобиколи Украйна при доставката на газ.

С повишаването на напрежението и други международни сили заеха позиции. Китайският президент Си Дзинпин, който се срещна с Путин в Пекин, съобщи, че се причислява към апелите на Русия за гаранциите за сигурност и прекъсване на процеса по разширение на НАТО. Турският президент Реджеп Ердоган посети Киев и разгласи проекти за създаване на фабрика в Украйна за произвеждане на въоръжени дронове. Ердоган прикани за спокойно разрешаване на рецесията в сходство с интернационалното право и предложи да бъде хазаин на директна среща сред Путин и Зеленски.

Такава среща лице в лице към момента наподобява малко евентуална за момента.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР