Серес, Гърция. Димитър Станков - тест пилот на mobile.bg от

...
Серес, Гърция. Димитър Станков - тест пилот на mobile.bg от
Коментари Харесай

Тествахме новата М5-ца на писта

Серес, Гърция. Димитър Станков - тест водач на mobile.bg от мястото на събитието.

Тази година BMW M Drive Tour се организира на пистата в гръцкия град Серес. Организаторите бяха подготвили целия боеприпас от леки коли с показателите М, като акцентът беше върху новото М5. Наш екип беше на мястото на събитието и съумя да тества качествата на най-спортния седан. Ето и усещанията ни.



Екстериор
Това, което ни направи най-голямо усещане от външния тип на новото М5 е обвързвано с така наречен мускулеста фигура на колата. Анаболният седан акцентира качествата си с по-широки странични панели, по-големи въздухозаборници в предната ризница, с нов заден дифузьор и с челен похлупак, който се характеризира със характерния М дизайн. Още нещо особено за новото М5 е доста лекият покрив, направен от карбонов композит, който влиза в общоприетото съоръжение на модела. Мускулестата и в същото време премиум картина се приключва от ефектни огромни лети джанти и от четирите тръби на изпускателната система.



Новото BMW M5 серийно се оборудва с полирани 19-инчови алуминиеви джанти (отпред: 9.5 x 19. откъм гърба: 10.5 x 19) в цвят Orbit Grey със характерни за М5 гуми с размер 275/40 R 19 начело и 285/40 R 19 откъм гърба. Като алтернатива се оферират 20-инчови джанти (отпред 9.5 x 20 с гуми 275/35 R 20, откъм гърба 10.5 x 20 с гуми 285/35 R 20). Интересен факт е още, че новата М-версия е с 30 мм по-широка от общоприетото купе. Организаторите бяха докарали на пистата в Серес и така наречен версия "first edition ", която е решена в неповторимия Frozen Dark Red цвят. Тази трансформация ще бъде създадена в единствено 400 бройки и повярвайте, онлайн наподобява още по-впечатляваща.



Интериор
Основната смяна в интериорния дизайн е обвързван с емблематичния скоростен лост на М-ката. При новото М5 той наподобява много по-различно от този, интегриран в предшественика F10. Скоростният лост е гръмък, само че "паркинг бутона " е малко по-трудно наличен. Друга отличителна линия са алените бутони за стартиране/гасене на мотора и М1 и М2 режимите на кормилото. Именно те натъртват още повече за спортния темперамент на колата, само че несъмнено много контрастират на другояче първокласния и моден салон.



BMW M5 серийно се оборудва с твърди и ергономични М-седалки с кожена тапицерия Merino и с електрическо контролиране. Като алтернатива се оферират и още по-спортни мултифункционални седалки, които се отличават с сходна на черупка структура и с още по-добра странична опора. Като цяло салонът е първокласен, само че в същото време състезателен. Мястото за лидера и пасажерите е премного, като макар спортните детайли в тази кола човек се усеща удобно. Качеството на материалите и самата сглобка е ненужно да се разясняват. Те са на познатото ни за марката върхово равнище.



Двигател
И в новото BMW M5 работи 4.4-литров V8 битурбо мотор, екипиран с технологията M-TwinPower Turbo. Инженерите от М-девизията доста са модернизирали мотора по отношение на предходния модел. Новоразработеният турбокомпресор, извънредно ефикасното косвено изстудяване на нагнетявания въздух и по-високото налягане на впръскването обезпечават по-висока мощ и на първо място, въртящ миг. Мощността от 441 кВт/ 600 к.с. се развива при 5 600 – 6 700 об/ мин. Максималният въртящ миг пък е 750 Нм и е разполагаем още от 1 800 об/ мин.



Управляемата посредством карта, изцяло променлива маслена помпа обезпечава ситуативно подаване на масло за новото BMW M5 даже и при шофиране по спортна писта. Впечатляващите стойности на динамичните характерности на новото BMW M5 приказват сами за себе си: ускоряване от 0 до 100 км/ ч за единствено 3.4 сек., до 200 км/ ч за 11.1 сек. Максималната скорост е лимитирана електронно на 250 км/ ч, само че по избор и против в допълнение възнаграждение с M Drivers Package тя може да стане 305 км/ ч. Заводските данни сочат разбъркан разход от 10.5 литра, което обаче звучи прекомерно необикновено. Може и да е толкоз, само че на автомагистралата със 130 км/ч. Кой обаче би си купил М5, с цел да го кара икономично.

Ходови характерности
Основната смяна тук е, че за първи път при високотехнологичния седан се употребява задвижване на четирите колела M xDrive. С този иновация BMW M5 доближава до нови измерения на динамичността на ръководството и също така печели склонност за всекидневието при във всевъзможни условия на пътя. Както сме чували, падне ли сняг по-добре не вадете М-ката от гаража. С новото М5 нещата се трансформират съществено в тази тенденция. 4х4 системата работи с централна раздатъчна кутия с многодисков съединител и ситуативно, изцяло изменчиво разпределя момента сред предната и задната ос. За оптимално сцепление при всевъзможни метеорологични и пътни условия способства и интензивният М диференциал на задната ос, който също е от изменчив вид и обезпечава блокаж сред 0 и 100 % на дадена ос.



Характерът на M xDrive може да бъде определян самостоятелно от лидера. На разположение са пет разнообразни конфигурации, основани на комбинациите сред режимите на DSC (DSC on, MDM, DSC off) и режимите на M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). Още при базовата конфигурация с включен DSC (Динамичен надзор на стабилността) и 4WD системата позволява леко приплъзване на задните колела при ускоряване на излизане от завои, с което способства за спортната пъргавост на новото BMW М5. В режим M Dynamic (MDM, 4WD Sport) M xDrive разрешава елементарно следени дрифтове. Трите режима на M xDrive при изключен DSC са замислени да задоволят желанията и на най-запалените водачи и са предопределени най-вече за шофиране на спортната писта. При класическия режим на чисто задно задвижване (2WD) лидерът може да избира собствен личен ъгъл на дрифт, като по този метод колата разкрива чиста динамичност на ръководството за майсторите на кормилото.



Цена
По нашите ширини са постоянно срещани и светофарните гонки, в които сме следили нееднократно по какъв начин М-пауърите падат от осезаемо по-слаби коли със задвижване на четирите колела, тъкмо заради липса на сцепление от "перфектните " ни хлъзгави улици. Сега гордите притежатели на М-петицата могат умерено да показват превъзходството си, без значение от пътните и метеорологични условия. За задачата обаче ще би трябвало да отделите немалката сума от най-малко 237 000 лева с Данък добавена стойност, само че повярвайте насладата от шофирането на М5 си коства всяка стотинка. След паметното М5 чакаме появяването на М5 Competition, а през 2019-а и на моделите М8, Х3М, Х4М.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР