Сенаторът от САЩ Джон Маккейн беше символ на своето поколение,

...
Сенаторът от САЩ Джон Маккейн беше символ на своето поколение,
Коментари Харесай

Виетнам: Джон Маккейн помогна за заличаване на травмите от войната

Сенаторът от Съединени американски щати Джон Маккейн беше знак на своето потомство, който оказа помощ за изтриване на контузиите от войната сред Америка и Виетнам, като поддържа нормализирането на двустранните дипломатически връзки. Това съобщи през днешния ден виетнамският министър на външните работи Фам Бин Мин, представен от Ройтерс.

Маккейн беше военнопленник по време на Виетнамската война. През 2008 година сенаторът се кандидатира за президент на Съединени американски щати и по-късно стана неприкрит критик на настоящия президент Доналд Тръмп. Той умря в събота на 81 години.

"Както за държавното управление, по този начин и за народа на Виетнам, сенатор Маккейн беше знак на своето потомство сенатори и на ветераните от Виетнамската война ", написа Фам Бин Мин в съболезнователна книга в посолството на Съединени американски щати в Ханой. "Той пое водачеството за доста унищожаване на контузиите от войната, за нормализиране и развиване на изцяло партньорство сред Виетнам и Америка ", добави виетнамският външен министър.

Маккейн беше един от най-активните поддръжници на нормализирането на връзките на Съединени американски щати с комунистически Виетнам, напомня Ройтерс.

През 1967 година самолетът на Маккейн беше свален по време на осъществяване на задача за бомбардиране над Ханой. Ръцете и единия му крайник бяха счупени и той беше намушкан с нож и обичай след изваждането си от езеро край центъра на града. Маккейн остана военнопленник в продължение на години, които прекарва в пандиза "Хоа Ло ", именуван "Ханойския Хилтън " от американските бойци.

Бреговете на езерото в Ханой, където е хванат Маккейн, се трансфораха в де факто олтар на починалия сенатор, откакто новините за гибелта му стигнаха до Виетнам през вчерашния ден сутринта. Виетнамци и американски жители се събраха пред сивия бетонен монумент, носейки цветя, тамян, флагове и други знаци за респект към умрелия.

"Съболезнования за гибелта на сенатора и деец от войната Джон Маккейн, който имаше огромен принос в нормализирането на връзките сред Виетнам и Съединени американски щати ", гласи записка на виетнамски, прикрепена към оставен пред скулптурата букет цветя, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР