Сенатът на САЩ прие законопроекта За противодействие на злонамерените действия

...
Сенатът на САЩ прие законопроекта За противодействие на злонамерените действия
Коментари Харесай

Новото направление на санкционната политика на Запада

Сенатът на Съединени американски щати одобри законопроекта „ За противопоставяне на злонамерените дейности на Русия в Африка “

Една от насоките на войната, отприщена против Русия, е твърдото опълчване на развиването на връзките сред Руската федерация и други страни.

На първо място, приказваме за Африка. Това е разбираемо. Африка е главният финансов и стопански донор на Запада. Старата и точна формулировка на капитализма като паразитна система важи изключително за Африка. Нито един различен континент през днешния ден не е подложен на такова паразитно приключване на артикули и капитали като Африка. А за Запада идването на Русия на континента не е просто идването на съперник, то е опасност за освобождението на Африка от режима на неоколониализма.

Една от главните цели на Запада през днешния ден се трансформира в Република Мали. През 2018 година там се прави държавен прелом, който получи всеобща поддръжка от популацията. Напълно подкупен от Запада, режимът на президента И.Б. Кейта докара страната до ръба на цялостна разпродажба на държавността. Военните поеха властта в миг, когато бойци на неразрешената Ислямска страна в Западна Африка (IGZA, филиал на ИД) направляваха по-голямата част от страната и бяха единствено на няколко километра от столицата. Военните, които поеха властта, съумяха освен да защитят столицата, само че и да изтласкат обилни сили от бойните групировки оттатък границите на страната.

Това, което се случи по-нататък, приказва за действителните връзки сред Запада и радикалните ислямистки групи, в това число ISZA. Първо, Западът провокира нервност по отношение на „ противоконституционната “ промяна на властта. Второ, Франция изтегли войските си от северната част на страната, където те трябваше да „ подкрепят “ Мали в битката против ИДИЛ. Това беше явно изнудване, изчислено върху обстоятелството, че изправени лице в лице с интернационалните терористи, новите управляващи на Мали ще капитулират.

Западът обаче се обърка. Новите военни управляващи съумяха да извършат редица сполучливи интервенции, които провокираха ново експлоадиране на неприязън от външни сили. Под натиска преди всичко от Франция, бяха наложени тежки наказания на Мали от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).

Активите на Мали и държавните предприятия в банките на страните от ECOWAS бяха замразени и т. н. Възползвайки се от позицията на Мали като страна без изход на море, съседите в действителност сложиха страната под обсада. По създание това беше невоенна експанзия против Мали. Имаше и опасността от военна експанзия: ECOWAS сложи в бойна подготвеност по този начин наречените Резервни сили.

Причините за блокадата на Република Мали са известни. Първо, това са военните победи (макар и не окончателни) над IGZA и второ, преориентацията на страната към Русия. Малийските управляващи поканиха съветски ЧВК за военна помощ. И те направиха това в отговор на изтеглянето на френските войски, когато Франция искаше да сложи Мали на ръба на нова военна злополука.

На съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 18 май съветският представител тъкмо означи, че управляващите на Мали са постигнали явен триумф в битката с тероризма, защото са разчитали на „ личните си сили “ и на „ по-ефективни сътрудници “.

На същото съвещание на Съвета за сигурност западните страни упрекнаха управляващите на Мали, че употребяват „ съветски наемници “. Това е явна неистина. Първо, ЧВК имат изцяло законен статут и за разлика от наемниците, техните дейности се контролират от закони. Второ, държавното управление на Мали се обърна за помощ към съветските ЧВК, едвам откакто Франция се опита да изнудва управляващите на Мали, като изтегли войските си. Мали обаче изгони френския дипломат и откри нови сътрудници.

Въпреки това, в случай че Република Мали съумя много елементарно да се отърве от френския дипломат, тогава обстановката с френските войски е по-сложна: те са преместени в прилежащ Нигер. Тук те ще продължат военната поддръжка за терористични групировки и в това време ще пазят френските позиции в главния източник на френска сила: Нигер има ресурси от уран, които обезпечават работата на атомните електроцентрали на Франция, които дават 70% от електрическата енергия на цялата страна.

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 18 май представителят на Англия изиска управляващите на Мали да „ прекратят връзките “ с съветските ЧВК, за които се твърди, че „ крадат естествени запаси и популяризират погрешна информация “. А представителят на Съединени американски щати сподели, че съветските ЧВК заплашват освен Мали, само че и цяла Африка.

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации представителят на Русия разяснява тематиката за " наемниците " по следния метод:„ Именно наемници от западните страни, в това число от страните, седнали на тази маса, през цялото време на краха на колониализма, бяха участници в голям брой държавни преврати на континента, насърчаваха апартейда и участваха в ограбването на естествените запаси, включително с цел да обезпечат ползите на огромния си бизнес.

Ето още една показателна статистика: описът на западните публични военни интервенции в Африка, съгласно най-консервативните оценки, възлиза на няколко десетки. И има още десетки други, публично непризнати.

Действията на Франция приказват за това, че тя не се бори с терористите от ISZA, а им обезпечава отбрана. Франция пази терористите, от една страна, като не позволява тези, които са подготвени да се бият с тях, и, въпреки това, оправдавайки своето наличие на територията на съвсем цяла Африка...

Западът е съществено угрижен за „ съветското навлизане “ в Африка. На 27 април Сенатът на Съединени американски щати гласоподава Закона за противопоставяне на злонамерените съветски действия в Африка. 415 сенатори гласоподаваха „ за “, девет „ срещу “. Според законопроекта Държавният департамент е задължен да рапортува на Конгреса за ограниченията, подхванати от американското външно министерство за противопоставяне на " съветските измами " в Африка. Под " измами " американските сенатори имат поради съветското въздействие и действия в Африка, които " подкопават задачите и ползите на Съединени американски щати " на континента.

Западът обаче е наясно, че не става дума за съветско „ злонамерено навлизане “, а за предоставяне на опция на Африка за почтени, равноправни и взаимноизгодни връзки, за разлика от връзките, които се постановат от Запада. Ето за какво Русия съставлява опасност за Запада.

Оттук и най-важната наредба на новия американски законопроект: той инструктира американската администрация да „ притегли под отговорност държавните управления на Руската федерация и африканските страни и техните чиновници, забъркани в съучастничество в такова злонамерено въздействие “!

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР