Сенатът на Румъния ратифицира междуправителствено споразумение, подписано миналата година със

...
Сенатът на Румъния ратифицира междуправителствено споразумение, подписано миналата година със
Коментари Харесай

Румъния одобри АЕЦ сделка за $8 млрд. със САЩ

Сенатът на Румъния ратифицира междуправителствено съглашение , подписано предходната година със Съединени американски щати, което има за цел да разшири и модернизира нуклеарната енергетика на страната .

Сделката на стойност 8 милиарда $ може да докара до завършването на два реактора в АЕЦ " Черна вода " , единствената атомна електроцентрала в Румъния и възобновяване на един от двата й съществуващи реактора.

Космин Гита, основен изпълнителен шеф на нуклеарния оператор Nuclearelectrica, разяснява в изказване, че утвърждението значи, че Румъния е в положение да реализира задачата си да свърже блок 3 към мрежата през 2030 година и блок 4 през 2031 година

Той добави, че обновяването на реактора Candiru-6 на " Черна вода " предлага най-евтиния метод за произвеждане на електрическа енергия , тъй че " нуклеарните планове идват с двойно преимущество: конкурентни разноски и нулеви излъчвания на въглерод ".

АЕЦ " Черна вода " експлоатира два канадски реактора с тежка вода под налягане с потенциал 650 MW. Блок 1 влезе в комерсиална употреба през 1996 година и блок 2 през 2007 година Nuclearelectrica се надява да удължи експлоатационния живот на блок 1 до 60 години.

Работата по третия и четвъртия реактор , които също са проектирани от Candiru, е почнала през 80-те години на предишния век преди рухването на режима на Чаушеску през 1989 година

През юли 2020 година Румъния разгласи търг за ново изследване за изпълнимост за довеждане докрай на блокове 3 и 4.

Европейската комисия утвърди проекта за помощ от Съединени американски щати за довеждане докрай на работата по двата реактора през ноември, като завърши дългогодишните проекти за набиране на китайска помощ в плана.

През 2013 година Румъния и Китай подписаха две съглашения, които разпореждат на China General Nuclear (CGN) водеща роля в построяването и финансирането на реакторите. Това бе последвано от договорка през май 2019 година сред румънската държавна нуклеарна компания Nuclearelectrica и CGN за създаване на два реактора от 700 MW.

Румъния промени курса си при започване на 2020 година, откакто Съединени американски щати ускори рецензиите към Китай .

Според Nuclearelectrica плановете ще допринесат за развиването на нуклеарната промишленост в страната и ще основат до 9 000 работни места, както и ще подтикват " научни проучвания, нововъведения и развиване в нуклеарната промишленост ".
 Съединени американски щати финансират с $8 милиарда румънската АЕЦ
Съединени американски щати финансират с $8 милиарда румънската АЕЦ " Черна вода "

Съединени американски щати ще пазят Румъния от " зловредни непознати сили и да резервира границите си "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР