Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожата съдийка Кетанджи Браун Джаксън

...
Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожата съдийка Кетанджи Браун Джаксън
Коментари Харесай

За първи път във Върховния съд на САЩ има чернокожа съдийка

Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожата съдийка Кетанджи Браун Джаксън за член на американския Върховен съд, предадоха международните организации.

Това е историческа стъпка, тъй като Кетанджи Браун Джаксън ще бъде първата чернокожа във Върховния съд. Тя ще размени прогресивния арбитър Стивън Брейър, който се пенсионира в края на юни.

В поддръжка на кандидатурата на Кетанджи Браун Джаксън гласоподаваха всички сенатори от Демократическата партия и трима сенатори от Републиканската партия. Петдесет и една годишната съдийка бе номинирана за член на Върховния съд от президента на Съединени американски щати Джо Байдън в края на февруари.

По мотив одобряването й от Сената Байдън съобщи, че през днешния ден е исторически ден за Съединени американски щати.

Във Върховния съд на страната, който има 233-годишна история, до момента от общо 115 съдии е имало едвам пет дами - четири бели и една от латиноамериканско родословие, като и двама чернокожи мъже. От тях Кларънс Томас, номиниран от Джордж Буш, е към момента във Върховния съд.

Кетанджи Браун Джаксън е адвокатка и федерален арбитър, дипломирала се е в Харвард и съгласно Байдън, има изключителни квалификации. Малкото й име е африканско и значи " очарователна ", описа самата тя в Конгреса. Кетанджи Браун Джаксън посочи шанса, че е родена след годините на огромните битки за цивилен права в Съединени американски щати, когато са отпаднали доста расистки закони. Тя е омъжена за бял хирург, а родителите й са били преподаватели, живеещи във Флорида.

Работила е в частни адвокатски фирми и в Комисията по наказванията - инстанция, натоварена да хармонизира наказателната политика в Съединени американски щати. През 2013 година бе номинирана за федерален арбитър във Вашингтон от Барак Обама. Още с идването си в Белия дом пък Джо Байдън я номинира във Федералния апелативен съд на Вашингтон, считан за трамплин за Върховния съд.

По време на чуванията в Конгреса обаче някои републикански конгресмени упрекнаха Кетанджи Браун Джаксън, че е налагала прекомерно леки присъди за педопорнография. Тя обаче пази решенията си и твърди, че е изцяло безпристрастна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР