Семейството на заподозрения за убийствата в Мейн е подало сигнал

...
Семейството на заподозрения за убийствата в Мейн е подало сигнал
Коментари Харесай

Роднините на заподозрения за стрелбата в Мейн подали сигнал 5 месеца преди инцидента

Семейството на обвинения за убийствата в Мейн е подало сигнал до локалния шериф, че психологичното здраве на мъжа се утежнява, с оглед достъпа му до огнестрелни оръжия, пет месеца преди най-смъртоносната всеобща пукотевица в този американски щат, оповестиха локалните управляващи, представени от Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

След приемането на сигнала шерифската работа на окръг Сагадахок се е свързала с началниците на военния от запаса Робърт Кард в поделението, в което е служил, което е дало вяра на обезпокоените родственици, че с Кард ще бъде говорено и той ще получи медицински грижи, съобщи шерифът Джоел Мери.

Притесненията на фамилията за психологичното здраве на Кард са се появили при започване на тази година, като първият сигнал до шерифската работа е бил през май, след като датират и първите контакти сред полицията и 40-годишния оръжеен инструктор, който предходната сряда нахлу в боулинг зала и бар в град Люистън, умъртви осемнадесет души и рани тринадесет. След интензивно двудневно търсене, което изправи на тръни локалните поданици, обвиненият бе открит мъртъв, като бе открито, че се е самонаранил с огнестрелно оръжие.

През лятото Кард е минал на обзор за оценка на психологичното здраве, откакто е обвинил военнослужещи, че са го нарекли " педофил ", като е блъснал един от тях и се е заключил в стаята си по време на образование в Ню Йорк, осведомят управляващите. В официално съобщение, изпратено до полицията малко след смъртоносното нахлуване предходната седмица, се оповестява, че Кард е постъпил в психиатрично заведение за две седмици, откакто " е чувал гласове и закани за разкриване на огън " по военна база.

Документи, изнесени от шерифа през вчерашния ден, показаха най-подробната до момента последователност на тревожни признаци и несполучливи старания да се спре стрелеца месеци преди убийствата.

На 15 септември един от заместниците на шерифа е бил изпратен да посети дома на Кард, с цел да ревизира дали той е добре, по молба на запасното му военно отделение, откакто един от военнослужещите там е признал страха си, че Кард " ще превърти и ще простреля доста хора ", тъй като още веднъж е почнал да чува гласове.

Представителят на шерифската работа е отишъл до караваната на Кард, само че не е могъл да го открие нито тогава, нито при повторното си посещаване идващия ден. Шерифската работа тогава го е оповестила за търсене в целия щат, като е предизвестила популацията, че мъжът може да е " въоръжен и рисков ". В поделението на Робърт Кард дотолкоз са се обезпокоили, че са решили да изземат издадените му от армията огнестрелни оръжия и са уведомили за това шерифа.

Говорителката на армията подполковник Рут Кастро удостовери това, като добави, че Кард е бил разгласен за " неспособен за военна работа " и армията е направила многократни опити да се свърже с него.

Съгласно рапорта на заместник-шерифа след визитата на дома на Кард той е приказвал с командира на запасната военна част, който го уверил, че армията се старае да обезпечи лекуване за Кард. Освен това началникът е споделил, че съгласно него " е най-добре Кард да бъде оставен да откри малко време за себе си ".

След това представителят на шерифската работа се е свързал с брата на Кард, който е споделил, че е прибрал оръжията на Робърт в сейф в фамилната плантация и дружно с татко му ще ги занесат някъде другаде, като в същото време се уверят, че Кард не може да си набави други.

Докато издирваха обвинения след стрелбата, управляващите откриха огромен брой оръжия, за които считат, че са закупени от Кард законно, в това число самозареждаща се пушка с дребен обхват " Рюгер " (Ruger SFAR), споделиха управляващите през вчерашния ден. Пушка " Смит и Уесън МП15 " и револвер " Смит и Уесън МП40 " бяха открити до до тялото му.

Властите не са оповестили дали считат, че Кард е възнамерявал авансово нападението на 25 октомври. Преди близо три месеца той се е опитвал безрезултатно да се снабди със заглушител за пукотевица, сподели притежател на оръжеен магазин в Обърн. Рик Лашепел, притежател на склад за оръжия за бреговата защита, оповестява, че Кард е купил заглушител онлайн и се е уговорил да го вземе от неговия магазин.

По думите на Лашапел обвиненият бил уведомил федералните управляващи за покупката и те я били разрешили на стадия към оня миг. Когато Кард попълнил формуляра в магазина, с цел да получи заглушителя на 5 август, е дал отговор с " Да " на общоприетия въпрос: " Бил ли сте определян за психологично болен и посещавал ли сте психиатрично заведение? "

" В момента, в който той сподели " да ", това автоматизирано го лиши от правото да получи заглушителя в този ден ", декларира Лашепел.

АП показва, че федералните закони са по-строги във връзка с притежанието на заглушители, в сравнение с за множеството оръжия. Изисква се купувачите да подадат заявление до Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни субстанции и да бъдат утвърдени. От друга страна, продавачът е длъжен да ревизира дотогавашните занимания на купувача.

Собственикът на оръжейния магазин отбелязва, че Кард е бил общителен и, когато е бил уводомен за отхвърли, е загатнал нещо за армията и е споделил, че " веднага ще се върне ", откакто се посъветва с юриста си. Следователите по случая са подложени на публичен напън и към момента търсят претекст за кръвопролитието, само че са се насочили най-много към развиването на психологичното здраве на Кард.

Губернаторката на щата Мейн Джанет Милс, член на Демократическата партия, даде конференция за даване на настояща информация за публичната реакция на стрелбата. Според АП тонът на конференцията бързо се е изострил, когато Милс е отказала да даде информация за откритото от следствието до момента.

Тя сподели, че щастките законодатели ще преразгледат законите на Мейн за контрола върху оръжията. На последните сесии предложенията за по-строги закони или са отлежавали, или са били отхвърляни. " Аз не заставам тук пред вас през днешния ден, с цел да ви приказвам, че предлагам първо, второ и трето ", съобщи. " Аз съм тук, с цел да чувам, да работя дружно с останалите и да обединя хората за единодушие колкото е допустимо по-бързо ", добави тя. Тялото на Кард бе намерено в петък вечерта в град Лизбън, в региона на обект за преработване на боклуци, в който той работел. Все още обаче не е ясно по кое време тъкмо е настъпила гибелта му.

Жителите на град Люистън се върнаха на работа в понеделник, откакто се бяха събрали да почетат паметта на жертвите на стрелбата. Над хиляда души участваха на бдение в църквата " Св. Св. Петър и Павел " в Люистън. Най-смъртоносната пукотевица в историята на Мейн потресе популацията от 1,3 милиона души на американския щат, където се следи релативно ниска престъпност - предходната година е имало едвам 29 убийства, отбелязва АП. Случилото се в Люистън е 36-ото всеобщо ликвидиране в Съединени американски щати тази година, сочи статистиката, водена от Асошиейтед прес и в. " Ю Ес Ей тудей " взаимно със Североизточния университет. Статистиката се води от 2006 година насам, като включва всяко всеобщо ликвидиране с огнестрелно оръжие с четири и повече жертви в границите на 24 часа, без да се брои причинителят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР