Семейството на убития кандидат за президент на Еквадор обвинява държавата в „убийство чрез умишлено бездействие“

...
Семейството на убития кандидат за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио
Коментари Харесай

Семейството на убития кандидат за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио обвини държавата в престъплението "убийство чрез умишлено бездействие" два дни преди избирателните секции да бъдат отворени в неделя.

Еквадорската прокуратура потвърди пред CNN, че са получили жалба от семейството в петък.

Жалбата посочва президента Гилермо Ласо и министъра на вътрешните работи Хуан Сапата, като по същество обвинява правителството, че не е успяло да го защити.

„Те трябваше да наблюдават живота на Фернандо Вилависенсио, знаейки, че той е журналист, който [е получил] много заплахи“, каза адвокатът на семейството Марко Яулема.

Семейството твърди, че Вилависенсио е заявявал публично в миналото, че е получавал заплахи от различни престъпни групи, които според него контролират еквадорската държава.

Вилависенсио беше застрелян, докато напускаше предизборен митинг в училище северно от столицата Кито на 9 август, само 10 дни преди първия тур на президентските избори, който трябваше да се проведе.

Убийството на Вилависенсио, отявлен антикорупционен кандидат и бивш разследващ журналист, разтърси страната преди решаващите президентски и законодателни избори тази неделя. Освен това привлече международното внимание към могъщите престъпни организации, които движат насилието, измъчващо Еквадор.

Войник стои на стража до служители на Националния избирателен съвет по време на учение за президентските избори следващата неделя в Салезианския университет в Кито на 13 август 2023 г. (Снимка от МАРТИН БЕРНЕТИ / AFP) (Снимка от МАРТИН БЕРНЕТИ/ AFP чрез Getty Images) Войник стои на стража до служители на Националния избирателен съвет по време на тренировка за президентските избори следващата неделя в Салезианския университет в Кито на 13 август 2023 г. (Снимка от МАРТИН БЕРНЕТИ / AFP) (Снимка от МАРТИН БЕРНЕТИ / AFP чрез Getty Images ) Мартин Бернети/AFP/Getty Images

На пресконференция в петък министърът на вътрешните работи на Еквадор Сапата каза, че са започнати две вътрешни разследвания в полицията и резултатите от доклада може да са готови следващата седмица.

Относно жалбата Сапата каза, че са уважили решението на семейството и че са в правата си: „Ако смятат, че е необходимо, можем да отговорим само чрез правното основание, което имаме.“

Президентът Ласо заяви в изявление в петък, че е „неприемливо“ действията на еквадорските власти срещу Вилависенсио да се считат за „предумишлени“.

Правителството на Ласо добави, че отхвърля жалбите и поиска „случаят да не се политизира и да се позволи на съдебната система да продължи напред с разследванията и да достигне до процедурна истина“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР