Семейство Юсуф и Халисе Филиз са изселници в Турция, чието

...
Семейство Юсуф и Халисе Филиз са изселници в Турция, чието
Коментари Харесай

Община Тервел връща "възродителни" имена

Семейство Юсуф и Халисе Филиз са изселници в Турция, чието българско поданство е възобновено с декрет на вицепрезидента на 1 септември 2022 година Три месеца по-късно МВР-Добрич им издава - тези, с които са били записани при раждането им през 1954 и 1955 година и са напълно разнообразни - Юсуф Юсниев Мехмедов и Алися Юсуфова Мехмедова. От ведомството им изясняват, че няма по какъв начин да бъдат с турските имена от указа, тъй като за персоналната карта се взимат трите имена от актовете за раждане каквото е условието на закона.

Историята с имената на семейство Филиз ви разказахме в текста.

Само в община Добрич за последните две години по-голямата част от турците, възстановили българското си поданство, получават документи за идентичност с разнообразни имена - турски и български. Това би създабо проблем за Шенгенската система за сигурност, разяснява юристът Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация " и счита, че трябват законодателни промени, които да отстранят пропуските.

Само в това семейство обаче има с издаване на документи с разнообразни семейства и имена.

Два акта за раждане с разнообразни имена на родителите

Съпрузите Юсуф и Халисе Филиз са родени в тервелското село Орляк. Затова те подават молба през ноември 2022г. в община Тервел, с цел да получат препис на актовете за раждане, които ще показват пред Министерство на вътрешните работи за приемане на документи за идентичност.

Юсуф има акт за раждане, публикуван през 2015 година от община Тервел. В него починалите му родители са записани с имена Юсню Мехмедов Алишев и Шюкрие Ниазиева Халидова. Седем години по-късно на 21 ноември 2022 година, той получава нов акт за раждане, само че този път родителите му са Йосиф Мартинов Игоров и Алиса Игорова Игорова. Така те са били наложително преименувани по време на така наречен Възродителен развой.
През 1984 година управлението на Българска комунистическа партия опита да асимилира всички турци в страната като принудително промени имената им с български, даже на покойниците. Ползването на майчин език на публични места беше неразрешено, както и обичайните празници и традиции на тази етническа група. След оказана опозиция от българските турци против " Възродителния развой ", Тодор Живков през май 1989 година пристъпи към етническо пречистване на регионите с турско население като провежда всеобщото им наложително изселване в Турция. Над 380 хиляди български жители бяха прогонени.
Какво се е случило в община Тервел сред 2015 година и 2022 година, с цел да се издават актове с разнообразни имена, които за тези хора връщат " възродителни имена "?

Кога община Тервел употребява турски имена и по кое време - български

" Дневник " насочи запитване към кмета на община Тервел Симеон Симеонов (ГЕРБ) по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Отговорът е, че през 2015 година общината издала акт за раждане с имена Юсню и Шюкрие на родителите на Юсуф, тъй като по това време той бил " единствено турски жител ".

Седем години по-късно, през 2022 година, същата община издала същия документ, само че с " възродителните " имена на родителите му, тъй като той към този момент възстановил българското си поданство, а и приживе тези хора не били инициирали процедура за възобновяване на " турските си такива ".

Оказва се, че тази община издава публични документи с имена по собствен избор - с едни, в случай че лицето е непознат жител, и с други - в случай че е български. Сега Юсуф, като се изключи че има два законни документа за идентичност (турски и български) с разнообразни семейства - Филиз и Мехмедов, има и актове за раждане с разнообразни по име родители.
При брачната половинка му Халисе Филиз има друга бюрократична неточност. При раждането си тя е записана в акта като Алися Юсуфова Мехмедова, като семейството й идва от второто име на татко й - Юсуф Мехмедов Бейтулов и по този начин години по-късно съответствува с тази на брачна половинка й. През 2015г., община Тервел й издава препис на акта за раждане, в който я вписва като Алися Юсуфова Бейтулова, което не съответствува с истинския й акт на раждане. Седем години по-късно в препис, публикуван през ноември 2022г. от същата община, името й още веднъж е Алися Юсуфова Мехмедова.
Няколко месеца след рухването на Тодор Живков от власт през 1989 година е признат Закон за имената на българските жители. Целта е да се предложи улеснена процедура, по която българските турци да върнат рождените си имена отпреди възродителния развой. В правенето на закона вземат участие Петър Младенов, ръководител на Държавния съвет, Станко Тодоров, ръководител на Народното събрание, Андрей Луканов, министър-председател, както и представители на посткомунистически националистически организации, спомня си доцент Михаил Иванов, консултант по етническите въпроси на президента Желю Желев.

Интервю с доцент Иванов за закона имената на българските турци - четете на следващия ден в " Дневник "

Прочетете цялата история на семейство Филиз, техни родственици с други замени в имената, статистика за Добрич и Кърджали и за какво може да има проблем с документите с разнообразни имена:

 Български турци получават двойна идентичност с възобновяване на поданството си Български турци получават двойна идентичност с възобновяване на поданството си
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР