Семейство осъди Община Пловдив заради нелеп инцидент с необезопасена улична

...
Семейство осъди Община Пловдив заради нелеп инцидент с необезопасена улична
Коментари Харесай

Семейство осъди Община Пловдив за причинени болка и страдание

Семейство осъди Община Пловдив поради безразсъден случай с необезопасена улична шахта. 

Случаят е от средата на 2018 година. 15-годишно момиче потегля на концерт към Античния спектакъл в Пловдив, придружавано от майка си. В директна на бул. " Шести септември " кракът на девойката попада в дупка, става известно необезопасена шахта. Майката изживява немислим смут, тъй като бедрото на момичето е раздрано, а раната кърви щедро.

Малко след случая фамилията се свързва с адвокатска адвокатска фирма. Подготовката за делото продължава близо 6 месеца, споделя пред Sofia24.bg юрист Борислав Караколев. Шахтата се оказва благосъстоятелност на Община Пловдив. Внасят иск за неимуществени вреди на стойност 20 хиляди лв.. 

" Момичето не беше потърпевшо единствено физически, при нея имаше съществени душевен контузии ", споделя юрист Караколев.

За това и искът е заведен за причиняване на " болежка и страдалчество ". Разкъсната рана на бедрото на момичето е към 30 сантиметра и единственият фактор за зарастването й е бил времето.

" Налагало се е да сменя превръзките на раната по няколко пъти дневно, а болката е била нетърпима. Психологически потрес обаче е бил още по-продължителен и в следствие ще я съпътства може би до края на живота й ", споделя Караколев.

Четири години след контузията момичето продължава да има противен белег на крайници.

" Детето е почнало да се облича по друг метод, почнало е да страни от своите съученици. Била е подложена на насмешки за това, че е накуцвала първоначално. Всичките тези неща сме ги навели като изказвания и надлежно успяхме и да ги потвърдим ", изяснява юристът по делото.

Общината в Пловдив е наказана на първа инстанция да заплати обещетение в размер на 20 хиляди лв. на пострадалата.  Днес момичето към този момент е пълнолетно, тя е на 19, само че по думите на юриста й не е не запомнила и момент от сполетялото я.

" Това обещетение изцяло репарира освен това, което е претърпяло освен детето, само че и неговото семейство. Тук приказваме за коктейл от усеща - имаш гняв, имаш злост, имаш възприятието на безотговорност, че нещо неприятно се е случило на детето ти. Внезапно ти се трансформира живота за елементи от секундата, поради това, че стъпваш на земята ", обосновава настояването Караколев.

В момента тече 14-дневен период, в който Община Пловдив има право да апелира решението на Районния съд и борбата да продължи на втора инстанция пред Окръжен съд - Пловдив. И фамилията и юристите се надяват да не се стига до там.

" Очакваме всичко от Общината, тя доста се съпротивляваше в делото. Имаше десетина съвещания, слушахме пет експертизи, две от тях бяха оспорени. Имаше тройна психическа експертиза. Три движимости лица са снемали данни от детето. Очаквам да бъде обжалвано решението, само че имам очаквания, че е допустимо да осъзнаят в съответната институция, че тук приказваме за връщане на равновесието ".

Оказва се, че преди да бъде ремонтирана, въпросната шахта е " взела " и други жертви, потърпевшите обаче не са потърсили отмъщение.

Изхождайки от този частен случай разумно се питаме - знаем ли си правата в сходни обстановки и за какво хората рядко се обръщат към съда в търсенето на правдивост?

" Хората не си търсят правата. Спъват се, падат, стават, поизтупват се и не помнят за случая ", споделя наблюденията си Каролев и прибавя: " Съветвам хората да са сериозни към здравето си ". 

" Много от хората смятат, че сходни каузи са свързани с доста документи, само че когато си сериозен към здравето си, ти тази документи започваш да я придобиваш индиректно, без до го осъзнаваш ", изяснява юристът.

Важно в сходни случаи е в действителност прецизно да събираме всеки един документ - от бележката от таксито, което ще ви откара до болничното заведение, през амболаторния лист от прегледа, през сметката от аптеката за медикаментите, които са ви предписали. Ако контузията е по-сериозна и е обвързвана с оперативна интервенция,  сметката ви много може да набъбне. Претенции за тези чисто имуществени вреди, както и за болката и страданието, подбудени от случая, могат да бъдат приети в съда.

Причината да не търсим правата си е сложна - от неналичието на време, през срама от влизането в правосъдна зала, до незнайния хонорар за правната отбрана. Адвокат Каролев изяснява:

" Единственото, което се желае е да съберете кураж ".

Неофициално се приказва, че за всяка една общинска администрация излиза по-евтино да заплати обещетение, в сравнение с да направи сериозен ремонт на проблематичните точки в инфраструктурата.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР