Семействата на евакуираните от Азовстал защитници на Мариупол не знаят

...
Семействата на евакуираните от Азовстал защитници на Мариупол не знаят
Коментари Харесай

Близките на бойците от полк Азов нямат никакви данни за тях

Семействата на евакуираните от Азовстал бранители на Мариупол не знаят къде се намират членовете на полк " Азов " и нямат никакъв контакт с тях. Не е известно и при какви условия живеят те сега. Това заяви на брифинг Сандра Кротевич, сестра на майор Богдан Кротевич, началник-щаб, първи заместник-командир на полк „ Азов “.

„ Не знам къде се намира брат ми, евакуиран е, само че не знаем в какво положение е в този момент. Не е правил опит за контакти с нас “, сподели тя, и прикани медиите да споделят истината. „ Цялата тази евакуация не значи връщане вкъщи. Момчетата не са у дома. Не знаем къде са, в какви условия живеят. Наистина се надяваме съветската страна да се отнася с тях в сходство с Женевската спогодба и интернационалното право, по този начин както Украйна третира съветските военнопленници “, сподели тя.

Съпругата на офицера от граничната защита на Донецк Олена Чернобай също се причисли към апела международната общественост да помогне за връщането на бойците вкъщи, в това число и телата на починалите.

Наталка Зарицка, брачната половинка на боец от полк " Азов ", сподели, че за последно брачният партньор й се е свързал с нея на 17 май. „ В момента не се знае къде се намира, дали е жив, дали е бил малтретиран ", сподели дамата. На 17 май брачният партньор й написал известие, че 24 от неговите 32 братя от взвода са починали. 17 от тях изгубили живота си при офанзива с фосфорна бомба. Общо 70 души са починали при тази офанзива. „ Напускането на нашите герои от Азовстал не е краят. Това е единствено началото на нов стадий от войната ", твърди дамата.

Последните бранители на Мариупол останаха в завода Азовстал, до момента в който не получиха заповед да спрат отбраната на града и да спасят живота на бойците. В завода останаха бойци от полк " Азов ", морски пехотинци от 36-та бригада, граничари и чиновници на реда.

На 16 май Министерство на вътрешните работи, Военновъздушни сили, Националната армия и Гранична защита започнаха взаимно интервенция за избавяне на бранителите на Мариупол, блокирани на територията на цех Азовстал. Командирите последни напуснаха завода. Войниците бяха отведени в окупирани от Русия територии. 53-ма тежко ранени бяха евакуирани в лечебно заведение в окупирания Новоазовск, а други 211 души бяха откарани в окупираната Оленивка през филантропичен кулоар. Очаква се да бъде осъществена замяна на военнопленници, макар че съветската Държавна дума дава спорни сигнали за утвърждението си за размяната. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР